Afbeelding
Foto: Picasa

Wandelkaartwoninggids Naarden-Bussum 1934

cursief handhaven


Een bijzondere kaart (1:10 000) bevindt zich in het archief van de Historische Kring. Firma R. Los gaf regelmatig plattegronden uit. Dit is er één uit 1934, aangepast aan de wensen van makelaarskantoor F. G. Sandtmann aan de Prins Hendriklaan. Rondom de plattegrond van Bussum en een deel van Naarden staat een alfabetisch stratenregister, dat tevens een woninggids van Bussum en Omgeving is. Vermeld worden de te huur en de te koop staande woningen met huur- en koopprijzen.

En wat mogen dat voor vooroorlogse prijzen zijn? De huurprijzen zijn in veel gevallen minder dan 1.000 gulden per jaar! Hogere huurprijzen kom je bijvoorbeeld tegen op de Koningslaan en de Parklaan in het Spiegel. En dan de koopprijzen. Voor een villa aan de Rembrandtlaan in Naarden wordt 15.000 gulden gevraagd. Beneden de 10.000 kon je wat kopen in de Ruthardlaan of Lothariuslaan. Een eenvoudige woning aan de Keverdijk in Naarden deed 3.500 gulden. De duurste woning/villa, nummer onbekend, 60.000 gulden, stond aan de Lindelaan.

Op de achterzijde staat een 'Alfabetische Register van onze eigen uitgezochte leveranciers'. Handig: nieuwe inwoners werden meteen naar deze geselecteerde middenstanders geleid. Zo vinden we daar een behanger, een dameskapper, een leverancier voor Indische producten, een kolenhandel en een tuinman. Ook staat er informatie over belastingen en de Tarieven voor Elektra, Gas en Water.

Makelaar Sandtmann haalt alles uit de kast om mensen naar Naarden-Bussum te lokken: “Wij merken op dat assurantiebelasting, straatgeld, woonforensenbelasting, enz. in Naarden-Bussum NIET voorkomen. Zee en dennenbosch, heide en weide, grenzen aan elkaar en omringen onze gemeenten. Zoals U weet heeft in Naarden-Bussum alleen die makelaar recht op provisie, die het perceel ook werkelijk voor U verhuurt of verkoopt, zodat er voor U nimmer een financieel bezwaar kan zijn om, indien U uw perceel reeds aan een andere makelaar heeft opgegeven, het bovendien nog direct bij ons te doen inschrijven.”

Interessant is ook dat op deze plattegrond uit 1934 de uitbreiding Plan-Zuid in Bussum en de planning Gerard Doulaan e.o. in Naarden al met stippellijnen is aangegeven.

Wilt u de plattegrond nauwkeuriger bekijken, kijk dan op https://database.historischekringbussum.nl/ onder HKB1195 in vier kwadranten.

Klaas Oosterom

[Wandelkaart 1] Meentweg en omgeving aan de rand van het Spiegel.

[Wandelkaart 2] Plan Zuid, waar later de Oostereng en Westereng kwamen.

Afbeelding