Allemaal thuis aan het opruimen geweest.
Allemaal thuis aan het opruimen geweest. Foto: © Bob Awick

Opruimwoede leidt tot files bij GAD

BUSSUM "Er wordt geadviseerd om thuis te blijven, maar iedereen gaat lekker hobbyen." Dat zegt een verkeersbegeleider pal voor de ingang van het afscheidingsstation van de GAD maandagmiddag, terwijl een lange rij auto's wacht om het terrein op te mogen.

"Wij moeten op het moment alle zeilen bijzetten om de primaire taken uit te voeren; huis aan huis inzamelen, legen ondergrondse containers, de bemensing van de scheidingsstations en de klantenservice. De overvolle scheidingsstations zijn op dit moment een lastige kwestie”, vindt de GAD. Ze hopen dat de afvalstations open kunnen blijven, maar vrezen dat wanneer de drukte niet ophoudt bepaalde maatregelen zoals sluiting worden opgelegd.

Begrip is er voor de mensen die hun oude bank wegbrengen. Er komen echter ook veel afvaldumpers langs die net de schuur of zolder hebben opgeruimd. "Dat bezoekje had wellicht ook uitgesteld kunnen worden", meldt een woordvoerder. Volgens de richtlijnen van het RIVM is het noodzakelijk om de hoeveelheid bezoekers aan het scheidingsstation te reguleren. "Maar mensen met slechts één doos hebben het ervoor over om een half uur in de file te staan. En dan nemen zij hun kinderen nog mee. Ze maken er gewoon een uitje van."
En dus worden er maatregelen genomen. Zo mag nog maar een beperkt aantal auto's/personen tegelijk op het scheidingsstation, bezoekers moeten 1,5 meter afstand houden tussen elkaar en de medewerkers, er mogen maximaal twee personen per auto en geen kinderen onder de 18 het terrein op. "We vragen nogmaals nadrukkelijk om zoveel mogelijk het scheidingsstation te mijden. Kom je toch? Wees dan goed voorbereid en scheid thuis al zoveel mogelijk het afval zodat het bezoek snel verloopt.”