Zeker 350 sociale huur- woningen erbij

GOOISE MEREN Wethouder Nico Schimmel meldt trots dat de gemeente met vijf woningbouwcoöperaties prestatieafspraken heeft gemaakt voor nieuwbouw van 350 sociale huurwoningen. "Daarmee hebben we ons quotum gehaald en het zal zeker positieve invloed hebben op het terugdringen van de wachtlijsten voor een sociale huurwoning."

Het is niet ongebruikelijk dat mensen die reageren op een sociale huurwoning via Woningnet jaren en jaren moeten wachten totdat ze een woning krijgen toegewezen. Nu er harde afspraken zijn gemaakt voor nieuwbouw moet dat ook echt invloed hebben op deze wachtlijst.

De woningen komen zowel op gemeentegrond als op grond van de ontwikkelaars. Het gaat onder andere over de Bredius (Muiden), Borgronden (Naarden), Anker (Muiden), Mariënburg (Bussum) en Slochterenlaan (Bussum). "Het gaat echt om bijbouwen, zonder woningen te verkopen.

De afspraken heeft de gemeente gemaakt met vijf coöperaties, daar zit niet Dudok Wonen bij. Daar loopt nog een geschil mee waarover de minister zich inmiddels over buigt. Schimmel legt uit dat Dudok Wonen van plan is een deel van de woningvoorraad van de hand te doen. De wethouder wil dat koste wat kost voorkomen. "We willen de voorraad van sociale huurwoningen in stand houden, laten groeien. Door woningen te verkopen los je het probleem niet op."

Verder vertelt de wethouder dat er een nieuwe compensatieregeling is ingevoerd waar hij hoge verwachtingen van heeft. "Ontwikkelaars moeten bij een project minimaal eenderde deel sociaal bouwen. Lukt dat niet, dan moeten ze een boete betalen. Het plan is dat ze per woning maximaal 75.000 euro moeten storten. We willen dat potje verder aanvullen met 500.000 euro (mits de raad akkoord gaat). Vanuit daar kunnen we ook gaan werken met een beloningssysteem."

Die beloning bestaat uit 25.000 euro per sociale huurwoning die extra gerealiseerd wordt. Schimmel heeft daar hoge verwachtingen van. "Stel je bouwt vier huizen, dan is het niet rendabel om er daarvan één sociaal te maken. Dus stort de ontwikkelaar geld in een pot. Bij het volgende plan is er dan geld om bouwers die kiezen voor sociaal een stimulans te geven, om in volume te denken."