Afspraken tussen alle partijen.
Afspraken tussen alle partijen. Foto: © Bob Awick

Aanpak van jeugd die in de pauze Bussum overspoelt

BUSSUM Het was een middag zoals we die allemaal kennen: 12.30 uur pauze en dus overspoelen de tieners Albert Heijn in de Veerstraat. Ze worden tegengehouden door een medewerker en een hek. Er gelden namelijk nieuwe afspraken.

Sinds deze week is het -met alle corona-perikelen- een hele andere situatie in het dorp. De scholen zijn immers gesloten en dus is er bijna geen tiener meer te bekennen op de afdeling vers afgebakken broodjes. Toch wil dat niet zeggen dat de afspraken die afgelopen week gemaakt zijn zomaar de prullenbak ingaan. Als we er vanuit gaan dat op den duur de scholen weer open gaan en het leven weer doorgaat zoals we dat kennen van voor het coronavirus is het goed om te weten dat de middenstand eensgezind is in de aanpak van jongerenoverlast in de winkelstraten.

Met name de Albert Heijn heeft zich flink ingespannen om de jongeren, die ook hun klanten zijn, een beetje op te voeden. Yvette van der Raad van AH: "Ze komen soms met honderd man tegelijkertijd binnen, schreeuwen en creëren chaos. Wij hebben dan geen overzicht meer in de winkel. Daarom hebben we meegewerkt aan een convenant en hebben we regels opgesteld. We willen twee tieners tegelijkertijd in de winkel, meer niet." Om dat te bereiken staat er een medewerker voor de deur om de stroom in de gaten te houden. Maar ook bij het zelfscanplein en in de winkel is er verscherpt toezicht om alles rustig en netjes te laten verlopen. "We willen chaos voorkomen en de scholieren verspreid naar binnen laten komen."
De tieners in de rij roepen donderdag naar hun rector Ron Bosman die namens de school het convenant ondertekent. Ze hebben zelf nog niet helemaal door wat er aan de hand is. Alleen dat ze in de rij moeten wachten voordat ze een zak croissantjes, een doos donuts of blikjes frisdrank kunnen scoren. De rector van het Willem de Zwijgercollege heeft wel een plan om de boodschap over te brengen. "Er is een brief uitgegaan naar de ouders en leerlingen en we bespreken het gedrag in de klas. Wij nemen hier onze verantwoordelijkheid en willen samen met de ondernemers, politie en gemeente optrekken in deze afspraken." Afdelingsleider Kees Hasenaar vertelt dat -wanneer de scholen weer open zijn- de kinderen de route van school naar het dorp vrij maken van afval. "Iedere week gaat een ander klas de 'snoeproute' schoonhouden."
Dat laatste klinkt Annemarie Beeftink van de winkel Yellow Birds als muziek in de oren. Bij haar winkel, onder de overkapping, hangen de jongeren vaak. "Ze blokkeren de ingang van mijn winkel en mijn klanten voelen zich wel eens bedreigd door zo'n grote groep tieners. Ook heb ik last van het afval als de groep langskomt. Overal plastic zakjes en blikjes, ik blijf maar opruimen en aanvegen. Ik hoop daarom dat het snel klaar is," zegt ze.