Afbeelding
Foto:

Honderd jaar geleden. Maart 1920.

De omvang van de Bussumse bevolking neemt toe en toe. De vooruitzichten zijn goed: het lijkt er op dat de wet die het bouwen rondom de vestingwerken verbiedt wordt versoepeld. Nieuwe woningen kunnen worden gebouwd. En scholen. En kerken. Het rooms-katholieke bevolkingsdeel met haar grote gezinnen groeit het hardst.

De Sint Vituskerk in het centrum van Bussum is al gauw te klein. Het parochiebestuur besluit een tweede grote kerk te laten bouwen in de dorpskern. Aan de Brinklaan wordt tussen de Eslaan en de Veerstraat een onbebouwd perceel gevonden om deze kerk te bouwen. Boomgaarden en groentetuinen moeten wijken. De nieuwe kerk past in het in uitvoering zijnde plan om aan de kop van de Bussumse haven een park aan te leggen. Een wandelpad tussen de Landstraat en de Brinklaan vormt een zichtlijn richting kerkdeur.

Het kerkbestuur geeft de opdracht aan de architecten Joseph en Pierre Cuypers. Hun oude vader Pierre Cuypers kijkt mee. Geheel volgens de heersende mode in de kerkenbouw wordt ook in Bussum afgezien van de traditionele vorm van schip en zijbeuken. De gebroeders Cuypers lichten de keuze voor het koepelmodel toe: “Doordat de drie koornissen, de eene groote en twee kleine, bij het binnentreden onmiddellijk zichtbaar zijn, wordt de blik dan ook reeds gebonden door het hoofdaltaar omsloten door de nis koorschulpen en de diepe triomfboog, en wordt de aandacht niet centraal door ’t middelpunt in den vloer onder de koepel vastgehouden maar degelijk gericht op het tabernakel. De uitwendige vormen zijn het direkte gevolg van de innerlijken opbouw.” (Uit: Kerken in Noord-Holland 1800-1940)

In deze honderd jaar is het kerkelijk leven in Bussum volkomen veranderd. De ene kerk na de andere heeft bij gebrek aan bezoekers de deuren moeten sluiten. De kleine rooms-katholieke geloofsgemeenschap verzameld zich nu in de Onze Lieve Vrouwe van Altijd Durende Bijstand. De bijzondere bouw geeft de kerk de status van Rijksmonument, waarmee haar instandhouding verzekerd is.

Hans Jonker

Afbeelding 1: De Gooi en Eemlander van 6 maart 1920

Afbeelding 2: De kerk in aanbouw (1920) (bron: archief gemeente Gooise Meren)

Afbeelding 3: De oorspronkelijke plattegrond (tijdschrift Klei, 1922)

Afbeelding
Afbeelding