Spectaculair gezicht.
Spectaculair gezicht. Foto: © Bob Awick

Haan en wijzerplaten naar beneden

NAARDEN Het uiterste topje, de spits, van de Grote Kerk Naarden is gisteren verwijderd. Met een grote hijskraan werden de gouden haan en de vier wijzerplaten naar beneden gehaald om grondig gerestaureerd te worden.

Dat de Grote Kerk een flink opknapbeurt krijgt is van verre al goed te zien. De gehele kerk staat nu, inclusief toren, in de steigers. Over het hele dak worden de leien vervangen en nu is dus ook het werk aan de spits begonnen. De spits is eigendom van de gemeente en het is de vraag hoe de conditie van het lood en andere delen is. De gouden haan heeft rond eind 2018 haar staart verloren - die staat nu op het kantoor - en dus wordt dit een mooi moment om het kunstwerk te herstellen. Ook de wijzerplaten zijn al een tijdje niet grondig nagelopen, enkel bij calamiteiten. Volgens de Grote Kerk zijn deze platen er in 1967 voor het laatst afgehaald. "Het is voor ons ook een grote vraag in welke conditie de spits, de haan en de wijzerplaten verkeren. We zullen het zien."

Nu de kerk tot aan de top toe in de steigers staat kan ook gewerkt worden aan het plaatsen van de publiekssteiger langs de dakrand op 25 meter hoogte. Bezoekers kunnen met gidsen de hoogte in voor een mooi uitzicht over de vesting én van dichtbij kijken hoe de leidekkers bezig zijn.
De opening van de publiekssteiger is op 25 april voor genodigden. Op 26 april kunnen bewoners van Naarden-Vesting, Vrienden van Grote Kerk Naarden en leden van de Protestantse Gemeente Naarden de steiger beklimmen. Vanaf 27 april is Hemelbestormers open voor publiek. En na Koningsdag iedere woensdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Een aantal zaterdagen is er een speciale avondopenstelling met programmering. Entreekaartjes gaan 6 euro kosten, inclusief een eigen leitje.