Taalschool ITS de Globe in Bussum sluit

BUSSUM Het is na de zomervakantie einde verhaal voor Taalschool ITS de Globe in Bussum. Doordat er op dit moment minder statushouders naar Nederland komen, neemt het aantal leerlingen voor de taalschool fors af. En dus zijn er niet genoeg leerlingen om de school aan De Ruijterlaan open te houden.

TS de Globe, gestart in 2015, is een taalschool voor kinderen van statushouders en andere kinderen die pas in Nederland zijn. Het gaat om kinderen in de basisschoolleeftijd (4-12 jaar). Maar na de piek van de beginjaren daalde het aantal leerlingen steeds verder. Het schoolbestuur van Proceon kan daarom niets anders doen dan de school per 1 augustus op slot te doen, vertelt bestuursvoorzitter Marieke Doddema van Proceon. "Er was een tijd dat we vijftig kinderen hadden, nu zijn dat er 27." Alle kinderen uit de huidige groepen stromen uit na de zomervakantie naar hun stamschool. Dat is een reguliere basisschool of speciaal onderwijs-voorziening.

Ouders, stakeholders en gemeente zijn over de sluiting geïnformeerd. Ook die laatste partij, aldus de voorzitter, begreep de beslissing. "We zullen de deuren met pijn in ons hart sluiten", aldus Doddema. "Globe zit bij ons als organisatie in ons hart. We hebben veel geleerd over de universele behoeftes van kinderen en over hun veerkracht. Lesgeven op Globe is een terugkeer naar de basis van onderwijs. Alles draaide om het bieden van veiligheid en het overbrengen van basiskennis. We zijn heel trots op het prachtige onderwijs dat wordt gegeven aan deze bijzonder mooie doelgroep. Het team doet dit elke dag opnieuw met veel liefde."

Flinke daling

Het college van burgemeester en wethouders erkent dat er in de loop van dit jaar minder statushouders naar de gemeente komen; ongeveer veertig. "Het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd zal tussen de twaalf en vijftien uitkomen. Dit is een flinke daling ten opzichte van voorgaande jaren."
De verwachting is dat drie van de huidige kinderen die op ITS de Globe zitten volgend jaar nog gebruik moeten maken van het 'eerste opvangonderwijs'. Zij gaan vanaf het volgende schooljaar naar Cobo/Taalschool in Hilversum. Dat geldt ook voor nieuwkomers die vanaf dan starten op de taalschool. Dat betekent dus wel extra kosten wat betreft leerlingenvervoer. Hoeveel extra is nog onduidelijk.