Bij de metaalafdeling werd van alles in elkaar geknutseld.
Bij de metaalafdeling werd van alles in elkaar geknutseld. Foto: © Bob Awick

'Maar ik wil graag advocaat worden'

BUSSUM Constructie van een brug, ICT, 3D Printing, productietechnologie in de metaal, de techniek van auto’s, laboratoriumtechniek, technische hulpmiddelen in de zorg en het programmeren van robots. Deze en nog veel meer workshops kwamen voorbij tijdens de Techniekdagen voor 1100 vmbo-leerlingen.

Bij Bouwmensen in Bussum gingen de scholieren van de verschillende Gooise scholen actief aan de slag met toepassingen in de techniek. Tijdens een anderhalf uur durend programma maken zij kennis met vier verschillende mogelijkheden van werken in de techniek. Ook konden leerlingen aan de slag met podiumtechniek, is er een escaperoom met opdrachten uit de installatietechniek en kunnen leerlingen een graphics interchange format (gif) maken.
Doel van de techniekdagen is uiteraard om de pakweg 14-jarige scholieren, die op het punt staan een keuze te maken voor hun studierichting, te laten zien dat techniek veel meer is dan alleen hameren en boren. En natuurlijk om ze te verleiden in deze sector aan de slag te gaan.

Vrijdagmorgen, tijdens de laatste dag van de vier dagen durende actie, zijn leerlingen van de St. Aloysius College uit Hilversum aan de beurt. Eén van hen is Ouassima Bankobad. Zij vermaakt zich wel deze ochtend. Met name het maken van foto's en het creatieve knutselwerk waren leuk om te doen, het podiumtechniekgebeuren bevielen minder. "Ik had eigenlijk een heel ander beeld van techniek, had ook niet zo veel zin om hier naartoe te gaan", zegt de scholier. "Maar het is best wel interessant. Of ik hier straks wat mee wil doen? Nou nee, ik zou graag advocaat willen worden."
Bij de 'metaalafdeling' heeft Tristan de Graaf zojuist een klein metalen stoeltje in elkaar geknutseld waar hij zijn mobiele telefoon kan plaatsen. "Wel grappig, heb ik nog nooit gedaan. Maar ik doe liever iets met ICT."