Irina opende in 2016 Nia Studio Naarden.
Irina opende in 2016 Nia Studio Naarden. Foto: © Bob Awick

'Blijf je verwonderen en vergeet niet: vandaag is de mooiste dag!'

Is ze al vijfenvijftig? Ze knikt. Zelfs dat doet ze charmant. Pianiste en danseres Irina laat zien wat goed in je vel zitten voor een mens doet. Water drinken. Plezier hebben. Bewegen.

NAARDEN - 'Nederland? Never been there, dat lijkt me interessant!' dacht Irina toen ze als eind dertiger een Nederlander in Hurghada ontmoette die hij haar vroeg naar zijn kikkerland te komen. Zeventien jaar later voelt ze zich volledig Hollandse en heeft de Russische haar Nia Studio Naarden. Het plan is uit te breiden in het Gooi. "Huizen en Laren, here I come."

Stralend schenkt ze een kop thee in. Haar bewegingen sierlijk, haar ogen twinkelend. Haar leven tot nu toe is geen moment saai geweest. Een dansende avonturierster. "Ik ben geboren in Rusland en studeerde op mijn twintigste af aan het conservatorium. Ik ben pianiste." In haar studio aan de Amersfoortsestraatweg staat het instrument waarop ze zo graag speelt en waarop ze lessen aan jong en oud geeft. In de studio ernaast wordt gedanst. Ingetogen, op gevoel. Op haar twintigste werd Irina (55) moeder van een dochter. Tijdens de bevalling kwam de streptokokken bacterie terecht in haar bloedbaan en veroorzaakte reumatoide artritis. Haar gewrichten werden daardoor beschadigd en remmers moesten het proces stoppen. Haar arts in Moskou raadde Irina aan 'veel te bewegen'. Maar ja, achter een piano beweeg je niet veel, dus moest ze iets verzinnen. "Vergeet niet, Irina, dansen is jouw leven," zwaaide haar arts haar uit.

En op dat moment kwamen de aerobic-lessen van Jane Fonda in opmars. "Ik zag het en dacht: dat wil ik! Ik volgde cursussen en opende mijn aerobic-studio. De lessen zaten bomvol ik gaf zoveel lessen, soms wel vijf per avond, dat ik mijn gewrichten volledige had geruïneerd. De arts die ik bezocht zei me dat als ik niet zou stoppen, ik een half jaar later niet meer kon lopen. Ik moest naar een warm land, zei hij."

Dat deed ze; via een vriendin met een reisbureau kwam Irina terecht bij een hotel in het Egyptische Hurghada waar ze vier maanden verbleef en de vooral Franse toeristen aerobic-lessen in het warme water gaf. In het hotel ontmoette ze een Nederlandse man die haar uitnodigde mee te gaan naar Nederland. "Ik ben een avonturier en dacht: Nederland? Never been there, lijkt me interessant." In Naarden-Vesting begon haar Nederlandse leven en bij Van Hellemond Sport klopte ze aan; ze kon daar aan de slag.

Wees trots

Haar lessen zijn favoriet en zitten stampvol. Als een vriendin haar wijst op Nia is Irina gelijk om; dit is wat ze wil. "Nia is ontwikkeld door de Amerikaanse Debbie Rosas en staat voor Neuro-muscular Integrative Action. Het verbindt lichaam en geest. Het is de combinatie van plezier en het trainen van je lichaam. Want wat ik vooral vrouwen wil meegeven: geniet. Wees trots op je lijf. Zie je lichaam als één geheel en focus niet op enkele delen ervan. Ik ben ervan overtuigd dat als je iets doet wat je leuk vindt, het goed is voor je lichaam." Irina waagt de stap: en in 2016 opent ze Nia Studio Naarden. Ze start met tien klanten en inmiddels weten honderddertig klanten haar studio feilloos te vinden. "Ik leg mensen uit dat Nia een lifestyle is. Het is een fitnessconcept dat staat voor plezier, je gezond maakt en gevarieerd is. Ik wil de power aan vrouwen teruggeven. Ik noem ze meisjes, zeg dat ze moeten stralen, dat ze prachtig zijn. Druk ze op het hart om sexy te zijn, tot aan hun dood. Ik wil dat ze zich op hun sterfbed afvragen of hun haar goed zit en waar hun lippenstift is," lacht Irina.

'Let it go, you are a dancing queen' en dan gaan ze. Shinen ze '

Jij kan alles

Naast het Nia-concept dat stijlen bevat als tai chi, dans, taekwondo, aikido en yoga, geeft Irina samen met haar docenten bijzondere vormen van yoga zoals Dancing Warrior, Flow en Vijf Tibetanen, Chi-Kung, Buikdansen en Feldenkreis. "En dan zeggen vrouwen tegen me: 'Irina, ik kan helemaal niet dansen'. Ik kijk ze dan aan en antwoord: 'jij kan alles. Let it go, you are a dancing queen' en dan gaan ze. Shinen ze." Nia is haar manier om naar de wereld te kijken, te luisteren naar haar lichaam en positief over zichzelf en anderen te denken, goede voeding, voldoende water drinken en elke dag genieten van het hier en nu. "En Nia is niet alleen voor vrouwen, er zijn ook vier mannen die eraan meedoen."

Zelf is ze een voorbeeld van doorzetten. Doorgaan. Niet opgeven. Een bedrijfsarts zei haar, toen ze haar voeten voor de zoveelste keer kapot had gedanst, dat ze nooit meer zou kunnen dansen. Dat ze maar een administratief baantje moest zoeken. "No way", dacht ik. "Ik blijf dansen. En hoewel ik me wel een beetje zorgen maakte, ging ik naar het ziekenhuis en vertelde een arts dat hij mij kon helpen. Drie keer ben ik aan mijn voeten geopereerd, zijn al mijn tenen gebroken en met pinnen vastgezet, waardoor ik weer kan dansen. Zo blij was ik. Niets is onmogelijk. En dat zeg ik mijn dansers ook: blijf je verwonderen, blijf met kinderogen naar de wereld kijken en weet: vandaag is de mooiste dag!"

Studio Nia Naarden is gevestigd in sportcentrum De Lunet, Amersfoortsestraatweg 16, 06-54932026, www.niamoves.nl