Afbeelding
Foto:

Uit De Bussumsche Kerkbode van 1929

De ingebonden jaargangen van de kerkbode van de Hervormde gemeente Bussum (de Huizerwegkerk) uit 1929 geeft een inkijkje in het kerkelijk leven van toen. ‘De Bussumsche Kerkbode’ verscheen elke week in een kloek tabloidformaat!

Elk nummer begon met een Bijbeltekst (van de week). Aardig was dat ook de predikbeurten (kerkdiensten) van de andere Bussumse en Naardense protestantse kerken vermeld werden, waaronder die van de Vereeniging tot Evangelisatie (lees: de toen dissidente hervormde Spieghelkerkgemeente). Die diensten stonden wél onder de niet te missen kop ‘Buiten verantwoordelijkheid van den Kerkeraad’.

Aan advertenties geen gebrek. Veertig, veelal kleine, advertenties per nummer waren gewoon. En diverse zaken kennen we nog: Barneveld en Het Friesche winkeltje en verder (hervormde) bakkers, slagers en groenteboeren. Doorgaans alleen tekst, geen afbeeldingen. In de gehele jaargang staan misschien tien afbeeldingen zoals van een kachel of een stofzuiger. Eén advertentie met afbeelding in 1929 is uitzonderlijk en wuft voor die tijd in dit blad. Die Johan Stienstra toch!

[afb]

Beide predikanten, ds. Wormgoor en ds. W. Lodder, schreven elk wekelijks een wijkbericht. Een woordenbrij van meer dan 1000 woorden zonder tussenkopjes in een huiselijke stijl. Veel van wat ze beleefden en belangrijk vonden komt aan de orde.

Ds. W op 12 Januari: “’t Is koud buiten. En ‘k Heb deze week nog al eens de vraag moeten hooren: Komt u er nog door, dominee? Ja, natuurlijk. Stel je voor dat ‘k besloot maar eens rustig thuis te blijven zitten. Dat is ’t eigenaardige van ‘t pastorale werk: Je komt er niet doorheen!

Ds. L op 26 Januari: In de collecte Zondagavond werd een rolletje van 60 halve stuivers gevonden met een briefje er bij “het sparen wordt voortgezet”. Prachtig! Voor deze bijdrage zeg ik zeer hartelijk dank. Nu iets anders. Kort geleden heb ik op een vrijdagavond allen die iets voor oprichting van een afdeeling der Geheelonthouders Vereeniging voelden, te mijnent genoodigd. In de volgende maand hoop ik D.V. eens over Christelijke Drankbestrijding te preeken, in een gewone godsdienstoefening.

Apart is dat de dominees aan het eind van hun ontboezemingen ook hun gironummer vermelden. Uit hun schrijfsels bleek dat dat niet voor eigen gewin was, maar om giften van gemeenteleden door te geven aan kerkvoogdij, voor het ‘wijkkasje’ of ‘ter vrije beschikking’. De dominees doen ook wel eens verslag van de giften die ze in natura krijgen. Zoals eieren voor een zieke.

Klaas Oosterom

[2806a] De Huizerkerkweg (Vredekerk)


[De twee andere afbeeldingen heb ik niet apart]

Afbeelding
Afbeelding