Met protestborden toonden bewoners hun ongenoegen.
Met protestborden toonden bewoners hun ongenoegen. Foto: Goois Democratisch Platform

Heet avondje over plan BOR-gronden

NAARDEN 'Goed wonen is een recht, bouwen op de BOR is slecht' en 'Gooise Meren hou je fatsoen, bouwen op de BOR, niet doen!'. Met dit soort teksten op de protestborden toonden bewoners van het Componistenkwartier in Naarden afgelopen week hun ongenoegen over de gang van zaken rond de bebouwing op de BOR-gronden.

De publieke tribune tijdens de presentatie aan politiek Gooise Meren was dan ook goed gevuld en discussievoorzitter Mark Marshall moest de aanwezigen ook meerdere malen tot de orde roepen. De kritiek vanuit de bewoners is niet nieuw. Een kleine twee jaar terug alweer stapte bewonersvereniging Mooi Naarden uit het proces van 'het zogenaamde meedenken' over woningbouw op de Borgronden. Vertegenwoordigers voelden zich onder andere niet gehoord en de cijfers werden als 'niet kloppend' bestempeld.
De zorgen vanuit de bewoners zijn er met name als het gaat om de verkeersdruk en ontsluiting van de nieuwe wijk langs de A1, die straks 440 woningen moet tellen. Hoe zit het met de fijnstof- en geluidscijfers? Hoe zit het met de voorzieningen? Waar moeten de nieuwe bewoners - voor een groot deel waarschijnlijk jonge gezinnen - allemaal naartoe? Zo vinden meerdere politici dat de verkeersontwikkelingen op de omliggende straten integraal moeten worden bekeken en niet los van elkaar. Volgens de gemeente kunnen de betrokkenen rustig blijven slapen en valt het met de verwachte verkeersellende allemaal wel mee. Ook als het gaat om fijnstof et cetera bevindt alles zich binnen de wettelijke normen.
Fractievoorzitter Jelmer Kruijt van het Goois Democratisch Platform noemt het participatieproces dramatisch. De partij houdt komende maandag 'open fractieoverleg' over dit onderwerp. Belangstellenden zijn om 20.00 uur welkom in theater De Mess.