Het RIVM en de Rijksoverheid zijn de instanties die burgers informeren.
Het RIVM en de Rijksoverheid zijn de instanties die burgers informeren. Foto: Pixabay

Coronavirus grijpt om zich heen in heel Nederland

Er wordt minder gekust, meer schoongemaakt en wie hoest of niest krijgt het verzoek hierbij een papieren zakdoekje te gebruiken.

Vervolg van de voorpagina

"Hoest of niest uw kind? Wilt u hem of haar dan liever thuis houden?" Dit het verzoek van de Fontein Mavo richting de ouders. Ze willen hiermee voorkomen dat het coronavirus verder om zich heen grijpt.
De school hanteert hiermee een strenger protocol dan elders in de gemeente en de regio. De GGD Gooi en Vechtstreek adviseert enkel en kan geen regelgeving opleggen. Het staat scholen, bedrijven, zorginstellingen, verenigingen, clubs en instanties dus geheel vrij strengere maatregelen op te leggen dan het RIVM en de Rijksoverheid adviseert.
Kinderopvangorganisatie SKBNM informeert de ouders met een eigen Vraag en Antwoordgedeelte op hun ouderportal. "Wij nemen extra hygiënische maatregelen en zijn alert op symptomen van het virus bij onszelf, collega's en kinderen die in een gebied zijn geweest waar het virus heerst." Dat extra poetsen is iets wat ze ook op het gemeentehuis in Bussum doen. "Binnenkort worden alle werkplekken, toetsenborden en telefoons extra professioneel schoongemaakt."
Ook in Tergooi zijn maatregelen getroffen. Daar zijn directie en medewerkers voorbereid op een eventuele opname van besmette patiënten. "We hebben alle protocollen klaar mochten mensen met een verdenking op besmetting zich aandienen", aldus het ziekenhuis op de eigen website. "Wij monitoren de situatie continu en scherpen onze protocollen aan op basis van de informatie van het RIVM. Mocht het virus in de Gooi en Vechtstreek opduiken dan heeft de GGD Gooi en Vechtstreek de regie. Ook zij zijn voorbereid op eventueel noodzakelijke maatregelen."
Vivium, met verzorgingshuizen in de gehele regio, waaronder De Gooise Warande in Bussum heeft ook actie ondernomen. "We zijn extra alert en hebben een draaiboek klaarliggen 'voor het geval dat'", meldt Vivium-woordvoerder Nicole Boer. Er ligt tevens voor minstens twee weken voedsel in het magazijn en er staan flessen vol desinfecterende zeep in de kast. Fysiotherapeuten kunnen - indien nodig - zorgtaken overnemen.

Crisissituatie

Dat draaiboek is niet nieuw, vult Vivium-directeur Marco Wisse aan. "Toen in 2009 de Mexicaanse griep opdook, moesten alle zorginstellingen in Nederland van het Rijk een continuïteitsplan opstellen. Dat plan treedt in werking als er sprake is van een crisissituatie. Het uitgangspunt is dat - wat er ook gebeurt - je als zorginstelling te allen tijden moet kunnen blijven zorgen voor je patiënten/cliënten."
Hij vervolgt: "Hygiëne is sowieso ontzettend belangrijk in een zorginstelling, maar in het najaar en de winter doen wij er vanwege de kans op een griepuitbraak altijd nog een schepje bovenop. Het coronavirus verandert daar eigenlijk weinig aan.

Wie vragen heeft over het coronavirus kan bellen met het GGD-callcenter op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via 035-6926400. Mocht er een inwoner van deze regio besmet raken, wordt dat als eerste op het liveblog van de GGD gemeld.


Vivium heeft voor minstens twee weken eten in huis