PvdA deelt zorgen over sloop erfgoed

BUSSUM De PvdA grijpt de kritiek die erfgoedvereniging Bond Heemschut vorige week in deze krant uitte aan om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Zowel de erfgoedvereniging als de PvdA stellen hun vragen bij het beleid rondom het verlenen van sloopvergunningen voor oudere panden.

De PvdA wil onder andere weten wanneer de lijst klaar is met daarop de potentiƫle monument- of behoudenswaardige gebouwen in Bussum. Raadslid Martijn Kahlman vraagt ook of de gemeente zich ondertussen terughoudend kan opstellen met het verlenen van sloop- en bouwvergunningen bij panden die mogelijk behoudenswaardig zijn. "Zeker bij de panden waarvoor een status is aangevraagd, zodat we straks niet achter de feiten aanlopen en er nog weinig te beschermen overblijft."
Aanleiding voor Heemschut en de PvdA om aan de bel te trekken zijn de recente ontwikkelingen rondom het pand aan de Regentessenlaan 39. De villa is gelinkt aan het verhaal van de ontwikkeling van het Spiegel en Vincent van Gogh. De commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed besloot dat het hier een flinterdun verhaal betreft en adviseert daarom aan de gemeente de sloopvergunning te verlenen. Dit tot grote treurnis van de vereniging die zich inzet voor behoud van monumentale panden. Omdat dit de zoveelste keer is dat de partijen van mening verschillen is hier aandacht aan besteed in deze krant, krijgen de raadsleden een brief van Heemschut en stelt de PvdA vragen.


Kruisdam weg voor nieuw wijkcentrum

HILVERSUM Er moet op termijn een geheel nieuw multifunctioneel wijkcentrum komen in de Hilversumse Meent; om precies te zijn op de huidige locatie van de Kruisdam en de sportzaal.

Dit wijkcentrum, inclusief sportzaal, biedt tevens plaats aan zeventig seniorenappartementen. Dinsdagavond zijn de plannen gepresenteerd. De appartementen zijn noodzakelijk, omdat de Meent een vergrijsde wijk is. Voor de oudere bewoners, die graag in de wijk blijven wonen, zijn echter nauwelijks geschikte woningen. En dus is nieuwbouw een must, bleek al uit een vorige week gepresenteerd rapport.