Wilhelminaplantsoen
Wilhelminaplantsoen Foto:

De haven van Bussum

P. Soetens, Gemeentewerken Bussum, schreef in 1981:

Niets is in Bussum qua karakter zo ingrijpend gewijzigd als die plaats waar nu o.m. het gemeentehuis staat.

DE OUDE HAVEN

Waar nu het gemeentehuis staat was vroeger ‘de nieuwe haven’. ‘De oude haven’ lag zuidelijker en wel waar nu het Wilhelminaplantsoen is. De Havenstraat herinnert nog aan die situering. Het weiland, omgrensd door de sloten deel uitmakend van die vroegere haven, heette ‘Veerkamp’. In 1897 werden de sloten gedempt en werd een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe haven.

NIEUWE HAVEN

In 1922 werd de haven verbreed en van een nieuwe beschoeiing voorzien. De haven was toen 300 meter lang, 23 meter breed en 2,1 meter diep. De Bussumsche Veerdienst onderhield dagelijkse diensten naar Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de Zaanstreek. In 1937 deden nog 1295 schepen de Bussumse haven aan.

DE DEMPING VAN DE NIEUWE HAVEN

In 1939 werd de haven van Bussum voor het scheepvaartverkeer gesloten. Een 20.000 m3 zand is gebruikt voor de havendemping, welk werk als werkverschaffingsobject werd uitgevoerd. Het benodigde zand kwam vrij door de aanleg van de vijver nabij het viaduct in Bussum Zuid.

Het gedempte haventerrein is tijdens de bezettingsjaren (1940-1945) gebruikt voor volkstuintjes. In 1947 is het haventerrein geëgaliseerd en van een grasmat voorzien om dienst te doen als speelplaats voor de jeugd. Later werd het een parkeerterrein.

BREDIUS BRUG

In 1906 werd de door particulieren aangelegde Brediusweg met bijbehorende brug over de Bussummervaart door de gemeente overgenomen. Bij raadsbesluit van 24 mei 1938 werd besloten tot het leggen van een dam i.p.v. de brug en het maken van een los- en laadplaats langs gedeelten van de Bussummervaart en de Nagtglassloot.

BUSSUMMERVAART

Met toestemming van de directeur der fortificatiën Krayenhoff werd de Bussummervaart in 1796 en 1797 tot Bussum verlengd. De vaart was oorspronkelijk niets anders dan een hoofdzanderijvaart, waarop diverse andere zanderijsloten uitkwamen. Het bouwen van stenen huizen was aan de verdere loop van de Bussummervaart richting Naarden niet toegestaan, omdat het schootsveld rond de vesting vrij moest blijven, of althans door platbranden snel vrijgemaakt moest kunnen worden. Er zijn nu nog diverse houten huizen aan de Bussummervaart.

Langs de haven en de Bussummervaart waren houthandels, bedrijven in bouwmaterialen en wasserijen gevestigd.

[2011-03-45] De oude haven bij de Havenstraat: weiland met sloot er omheen in 1890. Later kwam hier het Wilhelminaplantsoen

[2010-11-094] De nieuwe haven in de jaren ’20. Op de achtergrond de St. Vituskerktoren. De Wilhelminakerk was er nog niet

[de haven] De nieuwe haven in de jaren ‘30

Afbeelding
Afbeelding