Wijkagenten Marcel Schaap (links) en Wouter de Jong starten vanaf 3 maart met een spreekuur in Uit-Wijk op de Dr. Schaepmanlaan 10.
Wijkagenten Marcel Schaap (links) en Wouter de Jong starten vanaf 3 maart met een spreekuur in Uit-Wijk op de Dr. Schaepmanlaan 10. Foto: Bob Awick

'Wij raden mensen aan naar hun onderbuikgevoel te luisteren'

Wijkagent Wouter de Jong start dinsdag 3 maart wekelijks een spreekuur in Uit-Wijk. Dan kunnen mensen hem het blauwe hemd van z'n lijf vragen.

BUSSUM Als ze uit de dienstwagen stappen, kijken de wijkagenten Wouter de Jong en Marcel Schaap nog even achterom. Met ferme tred lopen ze naar de Uit-Wijk, de plek waar ze vanaf dinsdag 3 maart van 11.00 tot 12.00 spreekuur houden. Dichterbij de burger, verbinding zoeken en maken, zichtbaar worden. "We willen graag weten wat er in de wijk speelt en mensen kunnen met hun vragen bij ons terecht. Als wij het niet kunnen oplossen, dan weten we vast wel wie dan", zegt De Jong (38).

Het was zijn initiatief om een spreekuur te starten in het wijkcentrum. De Jong, begonnen als wijkagent in mei vorig jaar, werkte zeventien jaar op de incidentenafdeling op het politiebureau in Almere. "Daar heb ik veel geleerd, had het naar mijn zin, maar vond het tijd voor iets nieuws." Hij voelt zich als een vis in het water in het gebied van de Huizerweg en de Ceintuurbaan. Een rustige wijk met allerlei verschillende bewoners die graag een praatje met hem maken. "Niet gelijk", vertelt De Jong, "eerst moeten mensen de kat uit de boom kijken. Ik stond laatst met Marcel bij de Lidl op de hoek en dan zie je mensen denken: 'Wat doen zij daar?'. Vervolgens lopen ze op ons af en vragen 'of er iets aan de hand is'. Als ik ontkennend antwoord, zijn ze verbaasd en vervolgens beginnen ze een praatje. Vandaar dat ik dacht: 'Het is misschien een goed idee om een keer in de week een spreekuur te houden'."

Man in achtertuin

Niet alleen om vragen te beantwoorden, maar ook om uitleg te geven. Mensen hebben vaak geen idee wanneer ze de politie moeten bellen. Schaap: "Dan praten we met mensen en vertellen ze bijvoorbeeld dat er een rare man in hun achtertuin stond. Als we dan vragen: 'Waarom belt u ons dan niet?' Dan mompelen 'ach jullie hebben toch wel belangrijkere dingen te doen?' Ja, maar dit is ook belangrijk. Rare man in de tuin? Gelijk 112 bellen. Het zijn verdachte omstandigheden, die man heeft namelijk niets in de achtertuin te zoeken, dus reden genoeg om te bellen. Wij raden mensen aan naar hun onderbuikgevoel te luisteren."

De Jong denkt dat de Uit-Wijk een perfecte plek is om wekelijks een spreekuur te houden; in de buurt wonen mensen met allerlei achtergronden en het buurtcentrum is een pleisterplaats. Bovendien is het laagdrempelig, mensen stappen makkelijker een buurtcentrum binnen dan dat ze het bureau in Naarden bezoeken. Wat mensen allemaal vragen? Schaap lacht. "Ze vragen van alles. Over buren waarmee ze problemen hebben bijvoorbeeld. Dat is een veelgehoorde klacht. Wij kunnen daarmee niet zo veel, maar Buurtbemiddeling wel. Zij zorgen ervoor dat buren met elkaar in contact komen middels een gesprek waarbij een medewerker van Buurtbemiddeling aanwezig is."

Amber alert

Een rustige wijk met bewoners die graag een praatje maken

Leuke anekdotes hebben de mannen genoeg. Zo blijft het verhaal van Amber de Jong altijd bij. "In mei vorig jaar lag er een briefje op mijn bureau met het verzoek Amber terug te bellen. Het meisje wilde een spreekbeurt houden over het Amber Alert en had wat vragen voor mij. Omdat ik nachtdienst had, kon ik haar niet helpen. Ik schreef haar een brief met in de hoek het politielogo en beantwoordde haar vragen. Tijdens haar spreekbeurt heeft ze mijn brief zo trots als een pauw voorgelezen in de klas. Dat was mijn eerste actie als wijkagent die ik nooit meer vergeet. Dat geeft zo veel energie, heerlijk is dat."

Zichtbaar zijn

In eerste instantie treffen mensen elke dinsdag De Jong op het spreekuur, maar als hij op vakantie is, of als het goed loopt, vervangt Schaap hem en start misschien wel in zijn wijk ook een spreekuur. "We zijn heel benieuwd hoe het gaat en hopen op een laagdrempelige manier zichtbaar te zijn in de buurt."