Dudok Wonen realiseerde recent huurwoningen op het Bussumse Bensdorp-terrein.
Dudok Wonen realiseerde recent huurwoningen op het Bussumse Bensdorp-terrein. Foto: © Bob Awick

Conflict Gooise Meren/Dudok Wonen bereikt kookpunt

Het conflict tussen Gooise Meren en Dudok Wonen over voldoende sociale huurwoningen realiseren ligt nu op het bord van de minister.

GOOISE MEREN Zowel de gemeente Gooise Meren als Dudok Wonen vragen aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties om een uitspraak over de al jarenlang durende kwestie tussen beide partijen over het realiseren van voldoende sociale woningen. "We zitten in een impasse", schrijft wethouder Nico Schimmel.

Binnen zes weken - maar het kan zomaar langer duren - komt de minister met een antwoord. Tot die tijd, geven beide kampen op de eigen website aan, doen zij geen verdere uitspraken over dit 'zakelijk geschil'. "We hebben een zakelijk geschil over de productieafspraken, maar op alle andere vlakken werken we goed samen met de gemeente", schrijft Dudok Wonen nog wel op de eigen website.
Maar als het gaat om genoeg sociale huurwoningen, lukt het niet om te komen tot prestatieafspraken. Gooise Meren telt 5400 sociale huurwoningen, ongeveer 20 procent van het totaal. Om dit percentage in stand te houden moeten er tot 2025 minimaal 350 sociale huurwoningen bij. "Het is noodzakelijk dat het aantal sociale huurwoningen niet verder afneemt door verkoop of liberalisatie", schrijft Schimmel. "We vragen aan alle corporaties afzonderlijk, en dus ook Dudok Wonen, om een nullijn te hanteren voor de voorraad sociale huurwoningen, zodat per corporatie in ieder geval het aantal sociale huurwoningen niet afneemt."
Volgens de wethouder is dit nodig omdat de verkopen van de sociale huurwoningen niet te compenseren zijn door nieuwbouw. Het eindbod van Dudok Wonen is volgens de gemeente onacceptabel, onder meer omdat het saldo sociale huurwoningen uitkomt onder de nullijn en hiermee de sociale woningvoorraad afneemt. Bovendien, aldus de wethouder, gaat het bod uit van aantallen nieuwbouw, waarvan het zeer onzeker is of die er daadwerkelijk komen.
Dudok Wonen kijkt (uiteraard) anders tegen de gehele kwestie aan en meent de steun te hebben van de Huurders Belangen Vereniging. "Dudok Wonen deed de afgelopen jaren, zowel zelfstandig als samen met de andere corporaties, meermaals voorstellen voor aanpassing van beleid om de gemeente tegemoet te komen. Voorstellen werden steeds door de gemeente afgewezen", schrijft de woningcorporatie op de eigen website. "We verwachten dat de uitspraak van de minister positief bijdraagt aan de kans om alsnog tot prestatieafspraken te komen."
Maar volgens Dudok Wonen kan de gemeente het aanbieden van sociale koopwoningen en het liberaliseren van huurwoningen niet via prestatieafspraken verbieden. Bovendien, aldus de woningcorporatie, komen er straks veertig woningen bij in het centrumplan Keverdijk. "Ook gaat er zeker gebouwd worden op Crailo en er zijn meer mogelijkheden." Daarnaast stelt Dudok Wonen dat Gooise Meren de woningcorporatie zonder prestatieafspraken uitsluit van de ontwikkeling van sociale huurwoningen. Daarmee is 'geen sprake van gelijkwaardigheid'.