Afbeelding
Foto:

Bussum en Caterham, 1948-1952

In het Documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum bevindt zich een mapje met documenten over een sportieve uitwisseling tussen het Engelse plaatsje Caterham en Bussum in de jaren 1948-1952.


Internationale verbroedering

Het eind van de Tweede Wereldoorlog had hier heel wat buitenlanders over de vloer gebracht. Dat bleef niet zonder gevolgen. In de naoorlogse periode ontstonden er initiatieven om de internationale verbroedering te bestendigen. Een van die initiatieven was het creëren van sportieve vriendschapsbanden tussen Engelse en Nederlandse steden. Daartoe werd de Anglo/Netherlands Sports Association (ANSA) opgericht. Bussum verbond zich met het Londense voorstadje Caterham. Van 7 tot 10 mei 1948 bezocht een Bussums gezelschap van 28 sportievelingen Caterham. Het programma van dat eerste bezoek bevat allerlei interessante wetenswaardigheden. Allereerst valt in dat programma het vlekkeloze Nederlands op (en bij latere tegenbezoeken het even vlekkeloze Engels). Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de voorbereiding. De bezoekers werden niet in hotels, maar bij de mensen thuis ondergebracht, ‘as the best way to get to know each other is to meet people in their own surroundings’.


Nederlanders zijn net Engelsen

De Bussumse gasten kwamen in 1948 per vliegtuig. Voor de Engelse deelnemers

wordt in het programma iets verteld over Bussum. Net als Caterham, is het een ‘residential town for a city’, ofwel een forenzenplaats. Het ligt ‘within a short distance of the shores of the Ysellake, once known as the Zuider Sea’. En: ‘What about the Dutch People?’ Als je ze wat beter leert kennen, zijn ze bijna net als wij, Engelsen. Het belangrijkste verschil is eigenlijk dat ze Nederlands spreken!


Voetbal en tennis

De sportieve uitwisseling bleef die eerste keer beperkt tot voetbal en tennis. Het Bussumse voetbalteam was samengesteld uit spelers van BFC, AW en SDO. Al in augustus 1948 brachten de nieuwe vrienden uit Engeland een tegenbezoek aan Bussum, met op het programma opnieuw tennis en voetbal. Bussum had de voetbalwedstrijd in Caterham met niet minder dan 6-2 had gewonnen. De Engelsen zonnen op wraak, maar Bussum won opnieuw, nu met 1-0. In de volgende jaren werd het programma uitgebreid met atletiek en éénmaal zelfs met cricket! In 1952 was er sprake van uitbreiding van de uitwisseling met een culturele component: toneel, kamermuziek en koorzang. Maar om onduidelijke redenen droogde het initiatief op. Waarschijnlijk werd het gewoon te duur…

Nol Verhagen


Lees meer over Sport in Bussum in Bussums Historisch Tijdschrift van december 2019. Verkrijgbaar bij de HKB en in de boekhandel.

Afbeelding
Afbeelding