Afbeelding
Foto: © Bob Awick

'Hee, dat is toch het hondje van nummer 30? Wat is er met Hans aan de hand?'

NAARDEN - Debbie is haar 'allessie', zonder haar zou het leven van mevrouw De Ronde er minder leuk uitzien. "Ze slaapt zelfs op mijn bed, aan het voeteinde. Nee ben je mal, niet erin, dat vind ik niet zo fris," giechelt de honderddriejarige Veste-bewoonster terwijl Debbie op haar schoot zit. De kleine maltezer uitlaten lukt mevrouw De Ronde niet meer en vandaar dat ze hulp krijgt. Van Karen Kessels van de Dierenbescherming. Zo kunnen mevrouw De Ronde en haar 'allessie' gewoon samen blijven. "Gelukkig wel, zou me geen raad weten zonder Debbie."

De schrijnende gevallen van mensen op leeftijd die gedwongen afscheid moeten nemen van hun huisdier zijn talloos. Terwijl huisdieren juist voor veel ouderen of mensen die chronisch ziek zijn belangrijk zijn voor de kwaliteit van het leven. Vandaar dat de Dierenbescherming Dierenbuddy's in het leven heeft geroepen. "Onze Dierenbuddy's bezoeken eigenaren en hun huisdier en bieden praktische hulp," legt Marieke van den Eshof uit. De coördinator Dierenbuddy Gooisemeren, is enthousiast over het project. Het zorgt ervoor dat ouderen niet worden gescheiden van hun huisdier. "De praktische hulp die onze vrijwilligers bieden bestaat uit het verschonen van de kattenbak of vogelkooi, een grote wandeling maken met de hond, dat soort hulp bieden de buddy's."

Wandelingen groot of klein kan mevrouw De Ronde niet meer maken. Hoewel ze nog prima kan lopen, is een blokje om te ver. "Maar daar heb ik Karen voor," straalt de oude dame. "Karen komt een paar keer per week naar me toe en zorgt dan voor Debbie. De andere dagen maakt mijn zoon Hans de wandelingen." Als de bel gaat op de derde verdieping van De Veste in Naarden, springt Debbie luid blaffend van de schoot van haar baasje en holt naar de deur. Uitzinnig wordt het beestje als ze in de gaten heeft dat Karen voor de deur staat. Vrolijk begroet de buddy het hondje en vervolgens mevrouw De Ronde. "Een tot drie keer in de week haal ik Debbie op. Ik overleg dat met Hans. Omdat hij een lange periode ziek was, hielp ik vaker. En nu overleggen we gewoon en dat gaat heel soepel," vertelt Kessels. In de krant las ze over het project van de Dierenbescherming en omdat ze op zoek was naar vrijwilligerswerk in combinatie met eenzame ouderen, leek dit op haar lijf geschreven. "Vanaf het eerste moment dat ik mevrouw De Ronde zag, was ik verkocht. Ze is zo grappig, lief en nog goed bij de tijd, we hebben zo'n pret samen. En Debbie en ik zijn dikke vrienden."

Toen Kessels startte met het uitlaten van het hondje, waren de andere bewoners van De Veste verrast. "Hee, dat is toch dat beestje van nummer 30, is er iets met Hans?" was de vraag die haar regelmatig werd gesteld. Naast het zorgen voor Debbie, houdt Kessels ook mevrouw De Ronde in de gaten. "Soms drinken we samen koffie en met Sinterklaas had ik lekker gevuld speculaas meegenomen. Even een praatje en even wat aandacht is goed voor een mens."

De hulp die de Dierenbuddy's bieden is structureel, benadrukt Van den Eshof en kan ook bestaan uit het bezoeken van de dierenarts. "Er zijn geen kosten aan een buddy verbonden maar is alleen bedoeld voor ouderen en chronisch zieken die betaalde hulp niet kunnen financieren en ook geen netwerk hebben die hen kan ondersteunen bij de zorg voor hun dier." De buddy's staan te trappelen om aan de slag te gaan. "Nu nog mensen die hun hulp goed kunnen gebruiken. We merken dat veel mensen niet weten van dit project dus we hopen dat mensen die iemand kennen die wel wat hulp kan gebruiken, ons inschakelen. Soms heb je ineens in de gaten dat je oude buuf niet zo makkelijk meer buitenkomt en haar hondje zijn behoefte steeds vaker in de tuin doet. Bel ons dan, dan kunnen we iets betekenen."

Mevrouw De Ronde wil Karen niet meer missen. "Ze is altijd vrolijk en Debbie is dol op haar. Ik vind het fijn haar te zien en met haar te kletsen." Kessels maakt op haar beurt graag tijd vrij in haar drukke schema. "Mevrouw De Ronde heeft echt veel humor en ik ben dol op Debbie. Het is fijn om iets te kunnen betekenen." Waar een goede buddy aan moet voldoen? Kessels denkt even na. "Sociaal zijn, liefde voor dieren hebben, bereid zijn om mee te denken als iets niet goed gaat met het huisdier en het gewoon fijn vinden iemand te helpen." De ogen van mevrouw De Ronde beginnen te stralen. Deze match is er een die is gemaakt in heaven.