Tekening van Het Slot te Muiden van Pieter Lagendijk uit 1737
Tekening van Het Slot te Muiden van Pieter Lagendijk uit 1737 Foto: Picasa

Hen(d)rik Hooft de Jonge

Hen(d)rik Hooft de Jonge (1666-1717) was van 1707 tot 1717 Baljuw* van Gooiland en Drost* van Muiden. In de verte was hij familie van de alom bekende P.C. Hooft.

‘Onze’ Hen(d)rik Hooft was getrouwd met Agatha van den Bosch. Hij kocht een scheepswerfje gelegen net voor de poort van het Muiderslot en sloopte de helling die over het pad naar het slot liep. Hij kreeg daarmee een betere toegang tot het kasteel. Het huis en de loodsen liet hij ongemoeid.

Hen(d)rik stierf in 1717, kinderloos. De weduwe gaf voor de erfenis een uitvoerige beschrijving van de nalatenschap. Er was nog geen kadaster, daarom werden als indicatie namen van de buren vermeld.

Enkele voorbeelden:

Het huys op Spaackenburgt (nu Herengracht-Noord) daar Elbert Backer woont, ten Noorden het Slot en ten Zuiden Pieter Aertsen.

Het huys daar de Heer Esserwegen, predikant, in woont staande op de fortificatie van de stad. Heeft voor desen noch een huys gestaan daar de Ossestal is, heeft geweest Loots en Hellingh.

Het huys genaamd den Versen Hoeck, in de Achterstraat, (nu Kazernestraat) ten Noorden belent de Ossenmerckt en ten Zuiden een leeg erf toebehorend aan burgemeester Jan Aertsen.

Het huys “de Gouden Leeuw” daar Pieter Oosterbrugh de klokkemaker in woont aan de rivier de Vecht (nu Herengracht 54-55).

In de Noordpolder 254 morgen land (een morgen is 8500 m2) tussen Muyden en de Hakkelaarsbrug ten Noorden de Hooge Zeedijk en ten Zuiden de Naardervaart.

Hen(d)rik bezat ook nog 19 morgen in de Zuidpolder, 8 morgen in de Bergerpolder en een boerenwoning met 22 morgen land in de Bloemendaler Polder.

Bij de dood van zijn vrouw zal het bezit wel versnipperd zijn onder neven en nichten. Eén van hen was Pieter van Lingen, bekend als schout*. Via zijn vrouw was hij geparenteerd aan de familie Hooft. In het verpondingsregister wordt de weduwe van Pieter van Lingen genoemd met een boerderij met 96 morgen land en een huis op Spaackenburgt. Ook vinden wij in dit register aangeslagen Hendrik Hooft Danielszoon voor een boerderij in de Noordpolder met 36 morgen land en een bezit van 3 morgen in de Zuidpolder.

Ayla Blüm, Hist. Kring Stad Muiden

Bron: B.van Diest Sr., Villa Amuda nr. 24, 1993.

*Een Baljuw of Drost werd door het landsbestuur benoemd en moest orde en veiligheid handhaven en rechtspreken. Een schout moest de openbare orde handhaven.

Gravure van Muyden omstreeks 1623. Links het Slot en de Zuyderzee