De slagboom langs de Mariahoeveweg met op de achtergrond de recent geopende McDonald's.
De slagboom langs de Mariahoeveweg met op de achtergrond de recent geopende McDonald's. Foto: MuiderNieuws

Muider jeugd massaal naar 'de Mac', oproep burgemeester: 'Doe het niet'

Of ze een Big Mac willen of McWrap, jongeren in Muiden gaan massaal via de Mariahoeveweg naar de McDonald's langs de A1. Levensgevaarlijk, is het oordeel.

MUIDEN Drie meiden van pakweg 14 jaar zijn zojuist vanaf de vorig jaar geopende McDonald's bij De Hackelaar (langs de A1 bij Muiden) over de berm langs de Mariahoeveweg terug gewandeld naar hun fiets bij de dichtstbijzijnde bushalte. "Maar we zijn heel voorzichtig geweest hoor", benadrukken de tieners.

Het drietal beseft namelijk heel goed dat wat ze zojuist hebben gedaan niet mag of in ieder geval, niet wordt toegejuicht. De Mariahoeveweg is namelijk alleen open voor gemotoriseerd verkeer. Maar zeg maar eens tegen de Muider jeugd dat de nieuwe Mac - een wegrestaurant - alleen met de auto is te bereiken vanaf de snelweg. De berm langs deze weg is zeker overdag vrij overzichtelijk en de slagboom naar de parkeerplaats is gemakkelijk te omzeilen. Een rijbewijs hebben zij bovendien nog niet. En een Big Mac, McWrap, McNuggets of gewoon wat frites zijn op z'n tijd zeer welkom. "En binnenkort komt er ook nog een La Place", weet een van de drie meiden. "Kunnen we lekkere broodjes halen."
Inwoners van Muiden en ook de plaatselijke politiek maken zich echter grote zorgen over de veiligheid van de jongeren. Al voor de opening van het fastfoodrestaurant eind vorig jaar luidden de lokale fracties van 50Plus en VVD de noodklok. "Fietsende en brommende jeugd op deze Mariahoeveweg lijkt ons een zeer onwenselijke en gevaarlijke situatie", aldus de twee partijen destijds. "Denk alleen al aan alle landbouwvoertuigen, zware vrachtwagens en bussen die hier met 80 km/uur rijden. Waarbij het hulpdienstweggetje ook nog eens aansluit op een bochtig deel van de Mariahoeveweg."
Halverwege januari klom ook de lokale PvdA-fractie in de pen over dit onderwerp. Daarop bevestigt het college van burgemeester en wethouders dat (brom)fietsers op die weg niet zijn toegestaan; lopen over de berm langs die weg wél. "De berm, of de uiterste zijde van de rijbaan, is de aangewezen plek waar voetgangers dienen te lopen wanneer de weg niet over een voetpad of (brom)fietspad beschikt. Het college vindt het onwenselijk dat er naast de Mariahoeveweg wordt gelopen."
Maatregelen zijn er al wel genomen. Zo is de maximum snelheid voor autoverkeer verlaagd van 80 naar 50 kilometer per uur. Critici stellen daarop weer dat deze maatregel jongeren nog meer uitnodigt om de weg te bewandelen of te fietsen. Burgemeester Han ter Heegde geeft in het gesprek met GooiTV en deze krant toe dat de gemeente dit probleem misschien had kunnen voorzien. Hij benadrukt echter dat het niet mag en er wordt gehandhaafd. "Doe het niet", is zijn oproep, "want het is hartstikke gevaarlijk." Een oplossing voor de langere termijn is het realiseren van een (snel)fietspad.