Diverse kazernes blijven behouden.
Diverse kazernes blijven behouden. Foto: Bob Awick

Open dag Crailo schetst mierzoet plaatje van wonen in het groen

Wie wil er niet in de toekomst op Crailo wonen? De animo voor een woning is enorm, het aanbod beperkt zich tot ongeveer 500 woningen.

CRAILO Het gras was nog nooit zo groen en de knalpaarse heide op de plaatjes kun je bijna ruiken. Ouders die op een bankje zitten ogen ontspannen en de kinderen spelen in hun prachtige kleertjes in de zon. Het plaatje dat wordt geschetst van hoe het zal zijn om te wonen op Crailo ziet er zó mierzoet uit, dat het logisch is dat de belangstelling groot is. Of beter gezegd: overweldigend.

Welke bevoorrechte personen zullen hier straks met een huissleutel op zak vertoeven in een wereld waar de vogels fluiten, er geen auto's rijden en alle woningen CO²-neutraal zijn? Die vraag zal voorlopig nog niet beantwoord kunnen worden. Maar dat er heel veel gegadigden zijn, dat werd al goed duidelijk.

Honderden mensen verdrongen zich zaterdag op het kazerneterrein op Crailo. Een prachtige plek die normaal gesproken afgesloten is voor de buitenwereld. Het gebied is maar liefst 45 hectare groot. Op diverse plekken staan oude gebouwen, de meeste flink vervallen en leegstaand. Maar niet allemaal. Zo wordt bij de entree een groot complex bewoond, anti-kraak. Een man kijkt uit het raam en ziet met lede ogen aan hoe het terrein - normaal gesproken zo rustig - overspoeld wordt door belangstellenden. 'Daar gaat mijn rust', zie je hem denken.

Binnen in een van de complexen zijn enkele kamertjes ingericht met presentatieborden. Het is dringen in de gang om überhaupt een kamer in te komen. De leegstand, de muffe geur, het gedrang in de gang en het feit dat men half in het donker staat omdat een tl-balk het niet doet, mogen de pret niet drukken. Zodra een kamertje leegstroomt, is het dringen om naar binnen te komen. Op de presentatieborden zien we hoe het gebied ingedeeld gaat worden in globaal drie zones voor wonen en werken in het groen. Ze hebben allemaal een eigen sfeer en karakter, het gaat om het Kazernekwartier, Op de Hei en Op Zuid. Tussen die zones loopt een groene verbindingsweg 'De Laan van Crailo' die enkel voor voetgangers en fietsers toegankelijk is. Op Crailo rijden geen auto's en er zijn niet veel tuinen. De heide loopt door tot aan de woningen en er is een plek waar deelfietsen staan en elektrische auto's opgeladen kunnen worden. Er komen poelen met water (je mag er niet zwemmen) en een ecowal. De natuur is een belangrijk onderdeel van de woongemeenschap. En hoe afgelegen Crailo misschien klinkt, dat is het niet. Je fietst in 10 minuten naar Bussum, in 16 minuten naar Hilversum en in 9 minuten naar Laren. Een deel van de bestaande gebouwen krijgt een nieuwe bestemming en ook andere onderdelen, zoals de appèlplaats, worden in de plannen geïntegreerd.
Op grote papieren mogen de nieuwsgierigen een reactie achterlaten. Er is geen wanklank te horen. 'Supermooi', 'Waar kan ik tekenen', 'Geweldig leuk', bouwen op Crailo wordt vol enthousiasme ontvangen. Een meneer vertelt dat hij hier graag oud zou willen worden in een mooie, rustige en groene omgeving. Verderop staat een echtpaar met twee kleine kinderen, ze kwamen ook voor de huifkartocht over het terrein maar de drie ritjes waren binnen vijftien minuten volgeboekt. Ze zien het wel zitten om hier met opgroeiende kinderen te wonen 'Lekker veel ruimte en overal de heide om je heen'.

Een ouder echtpaar wil hier juist graag hun oude dag doorbrengen. "We vinden het er prachtig uitzien, we zouden hier graag willen wonen als we oud en grijs zijn", lachen ze. Er zijn nog wat mensen die willen weten of er ook ruimte komt voor burgerinitiatieven, denk aan het bouwen van tiny houses (vrijstaande, kleine woningen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk - red.), een Knarrenhof (woonvorm om langer zelfstandig te wonen - red.) of andere kleinschalige vormen van woongemeenschappen die wellicht tot wasdom kunnen komen binnen deze groene oase. Of dat echt gaat gebeuren, dat is nog onduidelijk. De drie gemeenteraden moeten eerste een klap geven op het stedenbouwkundige plan. Wie op Crailo wil wonen, moet in ieder geval nog even geduld hebben, op z'n vroegst gaan de eerste woningen in 2021 in de verkoop.



Wonen in het groen.