Sigaret oorzaak brand; bewoner natuurlijke dood gestorven

MUIDERBERG De bewoner van zorgcentrum Florisberg in Muiderberg is een natuurlijke dood gestorven. Hij is dus niet overleden aan de gevolgen van de brand, die vorige week dinsdagavond kort woedde in zijn appartement. Dat zegt Florisberg-directeur Irna Hoiting donderdagmiddag, op basis van forensisch onderzoek.

De brand, die rond 21.30 uur die avond uitbrak in de woning van de man (op de begane grond), zou zijn ontstaan door een brandende sigaret die hij daarvoor nog had opgestoken. Hulpdiensten waren zeer snel ter plaatse en hadden de brand rap onder controle. De man bij wie de brand uitbrak, was toen dus al overleden. De geƫvacueerde bewoners konden na de bluswerkzaamheden weer terugkeren naar hun appartementen. De bewoner in het appartement ernaast verbleef een avond bij familie, maar kon de volgende dag de woning weer in, vertelt Hoiting.
Hoewel de directeur beseft dat er in dit verhaal eigenlijk geen sprake is van goed nieuws, en de verslagenheid bij bewoners en personeelsleden groot is, is zij toch enigszins opgelucht. Was de brand namelijk het gevolg geweest van een technisch mankement binnen het pas twee jaar oude gebouw, dan had dat mogelijk consequenties voor de andere bewoners.

Rookbeleid

Hoiting vindt het nu nog te vroeg om te denken aan een eventuele aanpassing van het rookbeleid. Bovendien, wonen die mensen daar en dan kun je ze moeilijk iets verbieden.


Brand in badkamer valt 'reuze mee'

BUSSUM Een brandje maandagmorgen aan de Driestweg viel volgens de brandweer 'reuze mee'. De bewoonster belde de brandweer, omdat er vuur was ontstaan in de douchecel.

Het brandje was ontstaan in het ventilatiekanaal van de douche. "De stoppen waren er al snel uitgevlogen. We hebben de brand met de hand geblust en het was allemaal snel onder controle. Vervolgens hebben we nog een stukje plafond opengemaakt om te kijken of het vuur echt uit was en toen konden we weer gaan", aldus de voorlichter van de brandweer.