Kunstenaar Hans Versfelt aan het werk in de Grote Kerk.
Kunstenaar Hans Versfelt aan het werk in de Grote Kerk. Foto: © Bob Awick

'Weer meer Art fair-bezoekers dan vorig jaar en veel positieve reacties'

Brilpootje in de mond, keurende blik over het schilderij. Harten van kunstminnaars maakten vier dagen lang een sprongetje tijdens 'Naarden the Art fair'.

NAARDEN - Het kerkbestuur trok een wenkbrauw op en schudde het hoofd toen ze de wervende foto voor 'Naarden the Art fair' zag; de banner met de in Delfts Blauw gebodypainte dame die het publiek wijst op de kunstbeurs in de Grote Kerk mocht niet op het gebouw. "Begrijpen we best", zegt Oliver Cafmeyer die het kunstwerk van fotograaf Jonas Leriche in zijn collectie heeft. Samen met zijn moeder laat hij het Nederlandse publiek voor de tweede keer foto's, beelden en sculpturen in Naarden zien.

Om de foto van de vrouw die door een Nederlandse bodypainter is beschilderd kan geen mens heen; het beeld eist ogenblikkelijk alle aandacht op. De rechterkant van haar lichaam is blauw, haar linker zijde maagdelijk wit. Onder haar voeten ligt gebroken porselein, uiteraard ook Delfts Blauw. Ja, kunstenaar Jonas Leriche is een paradepaardje van moeder en zoon. "Ik ontmoette Jonas voor het eerst op Art Miami en was gelijk onder de indruk van zijn werk. Toen ik hem aansprak hoorde hij aan mijn accent dat ik geen Amerikaan was. Bleek dat hij net als ik uit België kwam." Dat Kiss of Delft-boegbeeld van 'the Art fair' is geworden, is de kers op de taart. Moeder Cafmeyer knikt. Toen de organisatie van de jaarlijkse Naardense kunstbeurs bij hen langskwam om te polsen of ze net als vorig jaar weer present wilden zijn, zagen ze het werk van Leriche. "Prachtig vonden ze het en ze wilden het graag op de flyers, borden en banners hebben. Uiteraard hebben we eerst toestemming aan de kunstenaar gevraagd maar die was alleen maar door het dolle heen", lacht de Belgische. Ze heeft er weer zin in, ondanks dat het deze donderdagmiddag niet heel druk is. Maar dat komt wel goed in het weekend, denkt Oliver. Heerlijk vindt hij het om met zijn moeder, en zijn vader die later van Knokke naar Naarden reist, hier te zijn. Overnachten doen ze in het Vesting Hotel, dineren bij Acquavite.

Live schilderen

Een andere publiekstrekker is Hans Versfelt. In de stand van Galerie Annee schildert hij op zijn dooie akkertje. Een mooie manier om in contact te komen met mensen, want een praatje met een schilder in actie is snel gemaakt. "Ik schilder altijd op locatie", vertelt Versfelt, terwijl hij de bogen van de Grote Kerk op zijn doek met zijn penseel iets zwaarder aanzet. Hij legt zijn kwast neer en wijst naar een schilderij dat aan de wand hangt. "Kijk, dit is het Concertgebouw in Amsterdam. Ik sta aan de overkant, onder een afdakje te schilderen omdat het regent." De auto's en de diep in hun kragen weggedoken fietsers stofferen het werk, vindt Versfelt. "Anders krijg je alleen maar het gebouw en dat is minder dynamisch. Dat is bij dit schilderijtje net zo; zonder die koeien is het veel saaier."
Op eerdere edities van 'the Art fair' schilderde hij ook. Maar niet alle jaren achter elkaar. "Soms ben ik het binnen schilderen beu, ik werk veel liever op locatie. Ik heb ook geen atelier, ik schilder het liefst buiten." In de herfst en winter vindt hij steden interessant. Het is dan vroeger donker en hij houdt van de lichtjes. Verfelt lacht. "En in het voorjaar trek ik de natuur in. Daar vind ik in de winter weer een stuk minder aan. Een afgestorven akker is mooi hoor, maar niet de hele winter." Terwijl Versfelt schildert, kijken bezoekers nieuwsgierig over zijn schouder mee.

Meer bezoekers

'Naarden the Art fair' die tot en met zondag werd gehouden, is goed bezocht, zegt Eline Oosterveld van InterEvent. "Weer meer bezoekers dan vorig jaar en we kregen veel positieve reacties op het aanbod. We zagen dan ook veel mensen trots met hun aankopen naar buiten lopen." Dat de beurs een nieuwe look-and-feel had, bleef niet onopgemerkt. Zo waren de wanden dit jaar blauw wat voor een moderne uitstraling zorgde en knalde het beeldmerk, Kiss of Delft, er uit. "Op naar volgend jaar, de 24ste editie. We zijn er nog niet over uit wat dan het thema zal zijn, maar we weten wel zeker dat de beurs ook in 2021 weer wordt gehouden. De Grote Kerk is dan weer ons decor, van 28 tot en met 31 januari," besluit Oosterveld.

Ja, kunstenaar Jonas Lerich is een heus paradepaardje


Het beeldmerk van The Art Fair: Kiss of Delft.