Het carillon in Bussum is zeer geschikt voor concerten.
Het carillon in Bussum is zeer geschikt voor concerten. Foto's: Bob Awick

'Donderdag geef ik een concert op het carillon, mét ode aan Aart Staartjes'

Met een voorkeur voor lichte muziek wil stadsbeiaardier Levina Pors het Bussumse carillon weer nieuwe elan inblazen. Zelf spreekt ze over 'verjongen en oppoetsen'.

BUSSUM Het carillon staat als een betonnen blok op de parkeerplaats van het gemeentehuis. Ieder uur geeft het de tijd aan en daarbij speelt het ook nog automatisch een oude speellijst via een computer aangestuurd systeem. "De melodieën die je nu hoort zijn veel te lang en het repertoire is heel oubollig", zegt stadsbeiaardier Levina Pors. Zij heeft er dan ook maar wat zin in om het repertoire op te hippen.

Pors zal vanaf nu het carillon eens lekker onder handen nemen. Om de week op donderdag bespeelt zij live het instrument zodat de bezoekers van de markt kunnen genieten van de klanken die uit het instrument komen. Ook herziet ze de automatische speellijst, die vindt ze echt niet meer van nu.
Pors opent het deurtje naar de speelcabine. Daar bevindt zich het 'controlepaneel' met houten toetsen ofwel het klavier. Ze opent de raampjes in de kleine glazen koepel, trekt haar jas uit en gaat op het houten bankje zitten. Zodra ze de toetsen met licht gebalde vuist aanslaat, horen we in de verte het geluid van de klokken. "Je zou denken dat je het hier direct onder de klokken goed hoort, maar dat is niet zo. De cabine is té geïsoleerd. Daardoor klinken de klokken gedempt en het klavier zelf produceert ook geluiden. Daarbij kan ik ook de deur niet openzetten, want dan hoor je het verkeer." Toch is dat zo'n beetje het enige nadeel aan het Bussumse klokkenspel dat Pors kan opnoemen. Ze is ronduit positief over het instrument. "Het is een prachtig, groot instrument met vier octaven. Dit is een concertbeiaard waar je alles op kunt spelen wat je maar wilt." En laat dat spelen maar over aan Pors, die opgroeide in een zeer muzikaal gezin en het onder andere schopte tot stadsbeiaardier van Leiden en nu dus ook van Bussum. "Ik groeide op in de bossen bij Ermelo en daar luisterde ik als kind al graag naar de klokjes. Ik heb het altijd een mooie klank gevonden. Ik speelde orgel en piano en nadat ik in een tv-programma een portret zag over de beiaardschool wist ik dat ik wilde studeren voor beiaardier. Opvallend genoeg bleek toen dat ook mijn vader, ik was een nakomertje en hij komt uit 1907, voor de oorlog beiaardier is geweest. Dat wist ik toen helemaal niet! Van hem kreeg ik oude binnenbanden van een fiets: die kon ik om mijn vingers wikkelen; dat was een goede tip van mijn vader, want spelen op een carillon is niet gemakkelijk."
Het bespelen van de bronzen klokken is heel anders dan bijvoorbeeld een piano, omdat je niet met één vinger een toets bespeelt. Hierdoor kan het spelen van een bepaald stuk muziek een uitdaging vormen. Maar ook daar heeft Pors vaak dé oplossing voor in de vorm van haar man Henk Veldman. "Dan spelen we quatre-mains, dus met vier handen. Wij vinden het hartstikke leuk om dan This Is What It Feels Like van DJ Armin van Buuren te spelen. Daar zitten veel repeterende figuren in die één van ons kan blijven spelen, terwijl de ander de melodie oppakt."

Met dit voorbeeld wordt direct het grote bereik van het carillon duidelijk én de voorkeur van Pors voor lichte muziek. "Ik denk dat dat wel iets is waarin ik mij duidelijk onderscheid van andere beiaardiers. Ik speel graag herkenbare nummers en zoek aansluiting bij de actualiteit. Het is zó leuk als mensen een reactie geven of op straat een melodie neuriën die ik net heb gespeeld. Komende donderdag breng ik een ode aan de recent overleden Aart Staartjes. Muziek van Sesamstraat en de Stratenmakeropzeeshow komen daarbij zeker aan bod. Ik speel voor de man in de straat en probeer iets te laten horen waar iedereen van kan genieten. Ik bouw de uitvoering vaak op; te beginnen met de oude componisten zoals Bach en dan wat meer recenter zoals Mendelssohn en dat trek ik door naar muziek van nu. Ik hou ook van tv-tunes, kinderliedjes, Rames Shaffy en songfestivalnummers", lacht ze.
Een brede muzieksmaak dus en voor verzoeknummers staat ze open. Pors is om de week op donderdag te vinden in het carillon vanaf 12.30 uur. Wie geïnteresseerd is, mag - wel rustig aankloppen - een kijkje nemen.

Levina speelt graag lichtere muziek op het carillon.