De stoep ligt vol bloemen en kaarsen. Passanten stoppen regelmatig om even te kijken en hun respect te betuigen.
De stoep ligt vol bloemen en kaarsen. Passanten stoppen regelmatig om even te kijken en hun respect te betuigen. Foto: © Bob Awick

De buschauffeur zou nog geroepen hebben: 'Help, de bus slaat op hol'

Een 36-jarige moeder uit Naarden is op haar bakfiets geschept door een bus. Ze overleefde het ongeluk niet.

NAARDEN / BUSSUM Heel veel mensen hebben afgelopen woensdag rond 16.30 uur gezien hoe vreselijk mis het ging op de Comeniuslaan. De hele middag heerste er al een complete chaos van te veel auto's in de straat. Oorzaak: er reden geen treinen door een sein- en wisselstoring én de overweg verder op de Cort van der Lindenlaan was afgesloten. Hierdoor werden NS-bussen ingezet. Met een van deze bussen, die volgens de politie door een technisch mankement op hol sloeg, gebeurde het ongeluk waarbij de jonge moeder om het leven kwam.

De bus reed vanaf de Lambertus Hortensiuslaan naar het station over de Comeniuslaan. Daar stond de straat tjokvol met auto's. Het passeren in de krappe straat ging erg lastig. De inzittenden van de NS-bus verloren hun geduld, wilden de trein halen en mochten daarom al eerder uitstappen. Er gaan verhalen dat de buschauffeur daarna geroepen heeft: 'Help, de bus slaat op hol." Maar dat wordt niet officieel bevestigd.
De politie zegt dat door een technisch mankement de bus naar voren reed. Hierbij werden geparkeerde auto's geramd en door deze onverwachtse beweging werd de vrouw op de bakfiets geraakt.
Ze was bijna op haar eindbestemming bij de huisarts in de straat, toen het gebeurde.
In een paar seconden ging het helemaal mis. De Naardense kwam onder de bus terecht en moest door hulpdiensten worden bevrijd. De politie laat weten dat ze ter plekke aan haar verwondingen is overleden. Haar zoontje kwam er als een wonder zonder kleerscheuren vanaf. Hij is na de val direct door een buurtbewoner meegenomen naar huis om hem af te schermen van het ongeluk.

Geschokt

Al snel kwamen de hulpdiensten ter plekke. De zwaailichten en sirenes trokken veel publiek naar de plek van het ongeluk. De mensen waren geschokt. Wat was er gebeurd? Eerst vermoedde men nog dat de buschauffeur niet goed was geworden, maar dat verhaal werd later tenietgedaan.

Het Opsporingsteam Verkeer onderzoekt de toedracht van het ongeval nog verder. Veel getuigen zijn gesproken en camerabeelden bekeken, aldus de politie.

Het dodelijk ongeval maakt veel los, er heerst verslagenheid en verdriet. Op de plaats van het ongeluk zijn bloemen neergelegd en ook op internet betuigen mensen hun medeleven. Ook de Jan de Wit Group, de partij die het busvervoer regelde, reageert op wat er gebeurd is. "Op 8 januari jl. is een bus van een van onze onderaannemers betrokken geraakt bij een noodlottig ongeval in Bussum waarbij een vrouw om het leven is gekomen. Zoveel verdriet is niet in woorden uit te drukken. Onze gedachten zijn bij het slachtoffer, haar familie en vrienden. Onze dank gaat uit naar alle hulpverleners en bewoners van Bussum die meteen in actie zijn gekomen. Momenteel doet de politie onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Wij en betrokken onderaannemer verlenen daar volledige medewerking aan. Jan de Wit Group verzorgt in opdracht van NS vervangend vervoer als door omstandigheden haar treinen niet rijden. Door ons zijn bussen, waaronder de bij het ongeval betrokken bus van de onderaannemer, ingezet omdat er tussen Weesp en Naarden-Bussum een sein- en wisselstoring was."

Mensen die in de straat wonen zijn verslagen. "Vreselijk wat er is gebeurd", zegt bewoonster Carlot Verloop. Gevraagd naar haar mening over de verkeersveiligheid van de straat geeft ze aan dat zij wel punten voor verbetering ziet. "Er wordt vaak te hard gereden en de weg is te smal, waardoor het verkeer niet langs elkaar past. Het is slalommen en fietsers gaan over de stoep. Met de bussen door de straat wordt het er niet veiliger op." Onderneemster Sharon Vreugdenhil van Hot Yoga Studio Gooi in de Comeniuslaan zegt ook dat de straat helemaal niet geschikt is voor tweerichtingsverkeer. ¨De straat is smal en er moet langs de parkeerhaven geslalomd worden. Omdat ik hier werk weet ik dat je heel goed moet uitkijken. Je kunt er niet met meerdere auto's tegelijkertijd doorheen. Je moet echt goed uitkijken."

Onze gedachten zijn bij het slachtoffer, haar familie en vrienden
Hulpverleners op de plek van het ongeluk.