Het uitbreidingsplan Bussum Zuid 1958. Rechtsboven De Gooise Warande en de 5 flats aan de Leeuweriklaan, onder de Kolonel Palmkazerne en rechtsonder het niet-gerealiseerde woonwijkje aan de Amersfoortestraatweg (“gaardes”). Aarchief Gemeente Bussum.
Het uitbreidingsplan Bussum Zuid 1958. Rechtsboven De Gooise Warande en de 5 flats aan de Leeuweriklaan, onder de Kolonel Palmkazerne en rechtsonder het niet-gerealiseerde woonwijkje aan de Amersfoortestraatweg (“gaardes”). Aarchief Gemeente Bussum. Foto: Picasa

Buurtschap Crailo, de Bussumse geschiedenis (deel 6)

Om een oplossing te vinden voor de woningnood in de vijftiger en zestiger jaren bedenkt de gemeente Bussum plannen voor de verdere uitbreiding van de bebouwing in Zuidelijke richting. Gezocht wordt naar een goede combinatie van verschillende woningtypen, scholen en winkels. En ook veel openbaar groen. Maar wat te doen met de Kolonel Palmkazerne?

De eerste plannen voorzien in het in tact laten van het groen dat het militaire bedrijf aan het zicht onttrekt. Lange tijd blijft de legerplaats omgeven door zo’n natuurlijke barrière. Maar als de behoefte aan woningen groot blijft wordt Bussum Zuid verder uitgebreid. Nu met de toen modieuze ruimtelijke inrichting in de vorm van “gaardes” en “hoven”. Aan de Amersfoortsestraatweg moet de oudste villa (inmiddels in gebruik als militair tehuis) plaatsmaken voor een serie flatgebouwen (Boszicht/Leeuweriklaan) en een bungalowhof (Merelhof).

Aan de rand van het kazerneterrein worden twee straten aangelegd: de Roodborstlaan en de Anne Franklaan. De kazernezijde van de Anne Franklaan eerst nog bebouwd met garages, later toch ook hier woonhuizen. De nieuwbouwwijk en de legerplaats zijn nu naadloos aaneengesloten. Alleen een hek scheidt nog burgers en militairen.

Het had niet veel gescheeld of ook de andere villa’s aan de Amersfoortsestraatweg waren vervangen door “gaardes”. De Bussumse gemeenteraad besloot hiertoe op 8 oktober 1958. Het is dat Provinciale Staten dwars ging liggen: “… niet kan worden ingestemd met de ontworpen ontwikkeling aan de westzijde van de Amersfoortsestraatweg ter hoogte van de Kolonel Palmkazerne. Dat, ook al zou de hier geprojecteerde bebouwing bedoeld zijn om de kazernegebouwen vanaf de bedoelde weg aan het oog te onttrekken, het niettemin uit stedebouwkundig oogpunt juister moet worden geacht, dat ter plaatse een meer beperkte bebouwing tot stand komt”. Toestemming voor dit uitbreidingsplan wordt geweigerd. De villa’s bleven staan, met tussenliggende nieuwbouw.

Na het vertrek van Defensie uit Bussum rijst opnieuw de vraag: Wat te doen met de Kolonel Palmkazerne? Wordt vervolgd.

Hans Jonker

De toekomstige Anne Franklaan in 1960. Archief Gemeente Bussum.