'Na 10 schoten valt mijn been in slaap en blijf je vanzelf wel zitten.'
'Na 10 schoten valt mijn been in slaap en blijf je vanzelf wel zitten.'

Thom Dagevos Nederlands kampioen knielend luchtgeweer schieten

Het luchtgeweerschieten op niveau lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Er komt heel wat bij kijken om Nederlands Kampioen te worden.

NAARDEN Het is een sport waarbij opperste concentratie, controle op je ademhaling en gefocust blijven op je doel essentieel zijn. De 19-jarige Thom Dagevos, derdejaars hbo-student werktuigbouw, beheerst dat als geen ander. Hij is niet voor niets onlangs Nederlands kampioen geworden.

“Bij het knielend schieten moet je op 10 meter afstand binnen één uur 40 schoten lossen op een kaart, wat we een visueel noemen, met een doorsnede van slechts 4,5 centimeter. Een treffer in de eerste cirkel levert maar 1 punt op; wanneer je de roos raakt, niet meer dan een stipje, krijg je de maximale 10 punten. Schiet je het puntje helemaal uit de kaart, dan krijg je een bonus van 0,9. Dat betekent dat de maximale score 436 punten is."
"Na elk schot wordt automatisch het visueel gewisseld, dat betekent iedere keer weer focussen op het nieuwe doel. De scoringskaarten worden gescand en de computer leest de resultaten uit.” Dagevos richt zich louter op het onderdeel knielend schieten. Er is ook een klassement over drie onderdelen: liggend, knielend en stand. Op elk onderdeel moet je 20 schoten lossen. De totaal tijd is 1,5 uur. Wanneer bij het luchtgeweerschieten de trekker wordt overgehaald, schiet het kogeltje door luchtdruk uit het wapen. Bij het laden voor het volgende schot komt er weer nieuwe perslucht uit een cilinder die op het wapen is gemonteerd. Dat de Naarder een goede schutter is, wordt duidelijk als hij ongeveer 45 minuten nodig heeft voor de 40 schoten. “De moeilijkheid is dat je de gedurende de schiettijd continu in dezelfde houding blijft zitten. Na 10 schoten valt mijn been in slaap en blijf je vanzelf wel zitten.”
Dagevos werd Nederlands kampioen met 385,8 punten, bijna 90% van de maximale score. In 2017 werd hij vijfde, een jaar later derde. De Naarder schiet in de categorie junioren A, de leeftijd 18 tot 21 jaar. Daarna word je senior. Om het resultaat van Dagevos in perspectief te plaatsen: bij de senioren scoorde de kampioen 412 punten en Dagevos zou met zijn resultaat vijfde zijn geworden. Op de Nederlandse kampioenschappen wordt steekproefsgewijs op doping gecontroleerd. “Onder andere is het gebruik van kalmerende middelen om rustiger te worden tijdens het schieten, verboden.”

Thom Dagevos is lid van de Schietvereniging Baarn en Omstreken. Iedere vrijdagavond wordt er getraind. Meer ambitie dan de Nederlandse titelstrijd heeft hij niet.
“Het is een hobby. Ik begin in januari met een opleiding om nieuwe leden te leren schieten. Daarna kan ik mij als trainer nog verder ontwikkelen. Dat vind ik wel een mooie uitdaging.”

Een treffer in de roos levert de maximale 10 punten op.