Op dit moment is er alleen op de Keverdijk in Naarden een vuurwerkverbod.
Op dit moment is er alleen op de Keverdijk in Naarden een vuurwerkverbod. Foto: © Bob Awick

Moet er een vuurwerkverbod komen voor de hele gemeente?

De landelijke politiek wil een verbod op riskant vuurwerk. In Gooise Meren gaan stemmen op voor zelfs een algeheel vuurwerkverbod.

GOOISE MEREN Moet er een verbod op consumentenvuurwerk komen in heel Gooise Meren? Op dit moment is er alleen op de Keverdijk in Naarden een verbod, maar er gaan nu ook stemmen op om dit vuurwerkverbod breder in te zetten in de hele gemeente. PvdA, GDP en 50PLUS pleiten morgen (woensdag) om een vuurwerkverbod vast te leggen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Het voorstel behelst in grote lijnen dat vuurwerk alleen nog door professionele organisaties of erkende verenigingen afgestoken kan worden. Redenen om tot zo'n verbod te komen zijn heel divers; van het voorkomen van letsel, overlast, materiële schade en bedreigende situaties voor hulpverleners tot luchtverontreiniging.

Klaar met vuurwerk
PvdA'er Rolien Bekkema zegt dat ze overal reacties hoort en leest van mensen die voor een vuurwerkverbod zijn. Vandaar ook haar voorstel voor een algeheel verbod. "We horen overal dat mensen klaar zijn met vuurwerk. We zijn echt op een omslagpunt gekomen. We willen een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Wel willen we onderzoeken of we een vuurwerkshow kunnen regelen. Een show die verbroedert", schetst zij een rooskleurig beeld.

Voorbeeldfunctie
Ook Jelmer Kruyt van GDP wil dat het verbod er komt. "Apeldoorn heeft dit als eerste gemeente in de APV geregeld, hopelijk kan Gooise Meren de tweede gemeente worden. We zouden mooi een voorbeeldfunctie kunnen vervullen, want het besef is er dat het zo niet langer kan. Ondanks dat de jaarwisseling 'rustig' is verlopen, zie je dat de hulpdiensten de hele avond en nacht moeten uitrukken. We hebben zelf een poll gehouden en daaruit blijkt dat een ruime meerderheid van de inwoners voor een verbod is. Het is dan voor iedereen duidelijk wat wel en niet mag. Als het verbod er is, kunnen we kijken naar alternatieven zoals een vuurwerkshow."

Controle
Andreas van der Schaaf en Elisa Nuij zeggen namens 50PLUS dat ze graag een lokaal verbod zien op het afsteken van consumentenvuurwerk. Ze zitten er iets voorzichtiger in dan de PvdA en GDP. "Wij willen wel een verbod, maar niet geheel. We willen zones aanwijzen waar wél vuurwerk afgestoken kan worden. Dan kun je dat ook beter controleren. Een vuurwerkblije zone, zogezegd. Ook willen we dat de verkoop van vuurwerk in Gooise Meren kan blijven bestaan. Voor ons is het verder belangrijk dat we met de hele raad unaniem tot een afspraak komen."

Verwarring
Collegepartij Hart voor BNM is ook voor een vuurwerkverbod. Fractievoorzitter Marieke le Noble: "Maar om dit nu lokaal in te voeren terwijl er nog wel overal vuurwerk te koop is, vinden we een geste voor de bühne. Misschien leidt het zelfs tot alleen maar meer irritatie en verwarring onder inwoners, omdat het dan wel verboden is, maar waarschijnlijk alsnog gebeurt. We zijn voor een verbod, maar dan wel meteen goed en landelijk."

Moet er misschien een vuurwerkshow komen in alle 4 de kernen?

Verbod gaat te ver
De VVD vindt het goed dat de discussie wordt gevoerd, maar is niet voor een verbod op vuurwerk in Gooise Meren. "Dat gaat op dit moment veel te ver", zegt fractievoorzitter Jens Duyts. "We willen geen verbod op de verkoop voor onze ondernemers in Gooise Meren. De vuurwerkzone in de Keverdijk heeft goed gewerkt. We vinden dat de 'galbakken' aangepakt moeten worden, niet de mensen die gewoon vuurwerk willen afsteken en alles netjes weer opruimen. Voor ons is het goed als het blijft zoals het is. We kunnen erover nadenken of we een algeheel verbod invoeren en dan zones invoeren waar je wel weer mag afsteken. We hebben in ieder geval geen probleem met een verbod op zwaar vuurwerk. Zo'n onderdeel kunnen we wel vastleggen in de APV."

Regionaal afstemmen
Freek Vos van GroenLinks is niet tegen een verbod. "We moeten zo'n verbod wel regionaal afstemmen zodat de overlast niet een paar meter over de gemeentegrens zal plaatsvinden in bijvoorbeeld Huizen of de Hilversumse Meent. Ik denk dat we moeten kijken naar wat de beste manier is om dit te regelen. Een landelijk verbod van verkoop van vuurwerk zou wat ons betreft het mooiste zijn."

Landelijk verbod
CDA'er Arie Mastenbroek zegt dat het item nog niet in zijn fractie is besproken, maar hij verwacht niet dat zijn partij zonder meer voor een lokaal verbod is. "Als je dat lokaal gaat verbieden, krijg je een heel gefragmenteerd verhaal. Een totaal, landelijk verbod zou beter zijn. Wij kunnen wel goed leven met een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Of er een vuurwerkshow in alle kernen moet komen? Volgens mij zit daar een kostenplaatje aan van tussen de 80.000 en 100.000 euro. Moet je dat willen, is dan de vraag."

Discussie
Zijn collega Maarten Balzar van D66 vindt dat de raad eerst eens alle voor- en nadelen moet bespreken voordat een standpunt in wordt genomen. "De discussie moeten we voeren. Ik ben voor een verbod op pijlen en knallers, maar we moeten ook kijken hoe we een eventueel verbod gaan handhaven."

Twijfel
Twijfel over een verbod is er ook. In ieder geval bij Roel Kamphuis, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Hij is zich nog aan het oriënteren op een standpunt. "Ik wil eerst mijn licht opsteken in Apeldoorn, de koplopergemeente die dit jaar het verbod in de APV heeft geregeld. Hoe is het daar gelopen? Verder pleit ik voor minimaal een verbod op knallers en pijlen. Of er een algeheel vuurwerkverbod moet komen in Gooise Meren, daar ben ik nog niet uit."

De discussie over het al dan niet vastleggen van een vuurwerkverbod in de APV wordt woensdag gevoerd in de raadszaal.