Inwoners van Muiden rouwen en leggen massaal bloemen neer bij het huis.
Inwoners van Muiden rouwen en leggen massaal bloemen neer bij het huis.

Woningbrand in Muiden kent vreselijke afloop

Op het moment dat er brand uitbrak in een woning aan de Hellingstraat, waren er drie tieners in huis. Een van hen is aan de gevolgen overleden. Muiden is in rouw.

MUIDEN De feestdagen zijn in Muiden overschaduwd door een woningbrand aan de Hellingstraat op dinsdag 24 december. Een 14-jarig meisje overleed aan de gevolgen ervan. Voor de deur van het huis liggen inmiddels veel bloemen. Het stadje rouwt.

De brand was op dinsdag, de dag voor kerst, in een woning aan de Hellingstraat in het centrum van Muiden. Twee vrienden van het meisje kwamen iets van haar terugbrengen en zagen dat er op de benedenverdieping brand was. Ze belden direct 112. Toen ze daarna hun vriendin probeerden te bellen, kregen ze geen gehoor. Daarop riepen ze om hulp bij omstanders, zo laat de moeder van een van de vrienden aan onze redactie weten. Die hulp kwam van melkboer Herman Pronk, die zijn winkel vlakbij heeft. Pronk slaagde erin om aan de achterzijde twee tieners via een raam en een keukentrapje naar buiten te krijgen, een jongen en een meisje. Dankzij het snelle handelen van de vrienden en de melkboer raken deze tieners slechts licht gewond. De woning stond vol rook, aldus de brandweer. Het derde slachtoffer, het 14-jarige meisje, is korte tijd later door de brandweer uit de woning bevrijd. Ze werd gereanimeerd en is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Na kerst kwam het bericht dat ze is overleden.
Bij de brandweer is de gebeurtenis ook niet in de koude kleren gaan zitten, zegt woordvoerder Ben Derriks. "Dit is iets uitzonderlijks." Over de oorzaak van de brand doet de politie geen mededelingen, anders dan dat brandstichting is uitgesloten.

Medeleven

Veel mensen zijn geschokt door het drama. Onder meer via Facebook wensen ze de nabestaanden veel sterkte. Burgemeester Han ter Heegde betuigde zijn deelneming via sociale media. "Echt afschuwelijk nieuws. Ik wens namens het gemeentebestuur van Gooise Meren de familie van het slachtoffer alle sterkte toe. Ik wil allen, burgers, brandweer en andere hulpverleners, die zich hebben ingezet bij deze brand bedanken voor hun heldhaftige optreden."

Vuurwerk?

Ook bij de jaarwisseling wordt door de inwoners rekening gehouden met het overlijden van het meisje. De traditionele toost bij de Grote Zeesluis gaat niet door en er is een oproep gedaan om pas vanaf 0.15 uur vuurwerk af te steken. Sommige mensen zien zelfs helemaal af van het afsteken van vuurwerk.

Burgemeester wenst nabestaanden sterkte en dankt hulpverleners
De brandweer in actie op de Hellingstraat.