De ambulance arriveert met een brancard.
De ambulance arriveert met een brancard. Foto's: Judith van Dijkhuizen

Vreselijke woningbrand in Muiden

Drie tieners werden op 24 december opgeschrikt door een woningbrand. Een van hen, een meisje van 14, heeft de brand niet overleefd.

MUIDEN De dag voor kerst, 24 december, werd de Vestingstad Muiden opgeschrikt door een woningbrand aan de Hellingstraat. Drie jongeren waren hier bij betrokken. Dankzij heldhaftig optreden van meneer Pronk van de overkant van de straat konden twee van hen zichzelf uit de woning redden. Een derde moest uit de woning gered worden. Afgelopen zaterdag werd bekend dat zij het drama niet heeft overleefd.

Brandweerwoordvoerder Ben Derriks vertelt het verhaal van hoe de brandweerlieden werden gebeld met de mededeling dat er een 'brand gerucht' zou zijn. "Omdat de Hellingstraat midden in de nauwe straatjes van de Vestingstad ligt, werd er direct uitgerukt met twee voertuigen. Later volgende er nog een melding en dus kwamen ze ook met de hoogwerker uit Weesp en versterking van het korps Muiderberg. De straat stond al snel propvol met al die wagens." Het blijkt dat drie tieners alleen thuis waren terwijl de ouders waren werken. De jongste 14 jaar, de oudste 17 jaar. De winkelier aan de overkant van de straat, Herman Pronk, hoort het nieuws van de brand en hij helpt een jongen en meisje met aanwijzingen om het raam uit te springen. Ook zorgt hij ervoor dat er een tuintafel en tuinstoel klaar stonden om de grootste klap op te vangen. Over Pronk wordt op internet vol lof gesproken over deze dappere daad. De twee tieners (16 en 17) worden na hun sprong met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De brandweer vindt in het huis, waar het vol met rook staat, de derde tiener, een meisje van 14 jaar. Zij moest direct gereanimeerd worden en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Zaterdag blijkt dat ze de brand niet heeft overleefd. Het drama heeft erin gehakt bij alle inwoners en natuurlijk ook bij de brandweerlieden onder wie veel vrijwilligers. "Zoiets doe je niet iedere dag. Natuurlijk trainen wij daar veel op, maar dit is iets uitzonderlijks. Alles is volgens protocol verlopen en we hebben het onderling goed besproken want dit gaat niet je niet in je koude kleren zitten."

De politie laat weten dat er onderzoek is gedaan naar de brand. "Daaruit blijkt dat het niet om brandstichting gaat. Nu dit is vastgesteld, is hiermee het onderzoek voor de politie afgerond. Wij doen verder geen mededelingen over wat er is gebeurd."

De hoogwerker wordt ingezet.