Januari: beter afval scheiden
Januari: beter afval scheiden

Het jaar 2019 in twaalf foto's uit onze kranten

GOOISE MEREN Traditioneel sluiten we het jaar af met jaaroverzichten. Zo ook de kranten voor Gooise Meren: BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. We pakten de kranten van afgelopen jaar er nog eens bij en dat heeft geleid tot dit jaaroverzicht. Twaalf foto's van markante momenten van het nieuws in dit jaar. Van elke maand een.

Januari
De GAD wil minder restafval en dus moeten we allemaal ons huiselijk afval beter scheiden. De grijze bak wordt veel minder vaak geleegd en daarom is het zaak vooral meer gft-afval apart in te zamelen. Inwoners vinden de hoeveelheid van vier bakken (grijs, groen, oranje en blauw) erg veel.

Februari
De gemeente moet een dekkend AED-netwerk krijgen. Initiatiefnemer Ed Baas wil dat de neuzen dezelfde kant op staan en begint een lobby. Ook in Muiderberg verschijnt de eerste buurt-AED.

Maart
Het trieste nieuws bereikt ons dat oud-wethouder Gerben Struik is overleden. Hij werd slechts 44 jaar.

April
Het terrassenseizoen is geopend! Natuurlijk gebeurt dat met een feestje in de Bussumse Kapelstraat, ook wel de terrasstraat van Gooise Meren genoemd.

Mei
Wilco Dekker uit Naarden en Sander Daems bereiken de top van de wereld. Ze beklimmen de Mount Everest. Het is die dag in mei erg druk op de berg en er vallen doden. Het gevaar en de grote hoeveelheid mensen op de berg wordt wereldnieuws.

Juni
Er komt een verbod op zwemmen in de Vestinggrachten in Naarden. De gemeente vindt het niet verantwoord nadat eerder een granaat werd gevonden. Inwoners hebben moeite met het besluit omdat er altijd al in de grachten gezwommen werd. Boa's moeten controleren of men zich aan het verbod houdt.

Juli
De eerste bewoners van de wijk De Krijgsman vieren hun eerste zomer in Muiden. Als het project over vijf jaar klaar is, staan er 1300 nieuwe huizen.

Augustus
Het spoor tussen Weesp en Bussum-Zuid wordt vernieuwd. Ook de spoorwegovergangen en station Naarden-Bussum krijgen een grondige facelift. Reizigers worden met bussen vervoerd in plaats van met de trein. Het werk is binnen de deadline klaar.

September
In de Vecht zwemmen deelnemers van Swim to Fight Cancer. Hiermee halen ze geld op voor onderzoek naar kanker. Met het Muiderslot op de achtergrond wordt het een mooi nieuw evenement voor Gooise Meren. Ook burgemeester Han ter Heegde zwemt de 2 kilometer.

Oktober
De Rijksweg ter hoogte van de Keverdijk in Naarden krijgt een rotonde. Ook komt er een oversteek tussen Gasterij Stadszigt en de Keverdijk. Later het jaar opent ook de Voormeerpassage om, zonder obstakels, het Rondje Naardermeer te kunnen maken.

November
Diverse bouwplannen worden in de raad besproken. De appartementen voor starters aan de Zwarteweg, naast station Naarden-Bussum, gaan door.

December
Petra Olgers is uitgeroepen tot Gooise Meerder van het Jaar 2019. Petra is een vrouw die zich al sinds ze in Bussum woont met hart en ziel inzet voor duurzaamheid. Ze is bij ontelbaar veel initiatieven betrokken, maar nog vaker is zij het die met verrassende ideeën komt en ze ook nog uitvoert.






Februari: actie voor dekkend netwerk AED.
Maart: Gerben Struik werd slechts 44 jaar.
April: opening terrassenseizoen.
Mei: bergbeklimmers uit Gooise Meren gaan naar de Mount Everest.
Juni: niet meer zwemmen in de grachten rondom Naarden Vesting.
Juli: de Krijgsman Muiden wordt deels opgeleverd.
Augustus: het spoor wordt vernieuwd.
September: Swim to Fight Cancer.
Oktober: De nieuwe rotonde bij de Keverdijk in aanbouw.
November: groen licht voor bouwplan Zwarteweg.
December: Petra Olgers is Gooise Meerder van het Jaar 2019.