'Gaan met die banaan', dat is wat de burgemeester de gemeentelijke organisatie toewenst.
'Gaan met die banaan', dat is wat de burgemeester de gemeentelijke organisatie toewenst. Foto: © Bob Awick

Ons nieuwe mantra wordt: 'Het tempo erin houden'

Na jaren van plannen maken, visies ontwikkelen en beleid harmoniseren in nasleep van de fusie gaat Gooise Meren de volgende fase in. "Veel zaken hebben lang in de planningsfase gezeten, nu zien we bijvoorbeeld dat er gebouwd wordt en dat meer knopen doorgehakt worden. Daar ben ik trots op", zegt burgemeester Han ter Heegde in het eindejaarsinterview met deze krant.

GOOISE MEREN Er klinkt nog net geen zucht van opluchting, maar het is wel duidelijk dat Han ter Heegde enorm uitziet naar ‘’werk in uitvoering”: de spade de grond in, de handen uit de mouwen, zaken realiseren. De tijd om aan de slag te gaan en door te pakken is gekomen.

Het is tijd voor het eindejaarsinterview na een volgepakt jaar waarin Ter Heegde zich profileerde als de burgervader die in alle kernen zichtbaar was. Hij liep onlangs mee aan de Santa Run, maar zwom ook 2 kilometer in het water van de Vecht bij Swim to Fight Cancer voor het goede doel en heeft vele stichtingen, clubs, bedrijven en inwoners bezocht om te horen wat er leeft in de samenleving. In het college nam Jan Franx afscheid en werd het team versterkt met wethouder Jorrit Eijbersen. De burgemeester wil met dit college, dat verder bestaat uit Barbara Boudewijnse, Alexander Luiten, Nico Schimmel en Geert-Jan Hendriks, dat Gooise Meren zich in 2020 daadkrachtig opstelt.

Wat had er het afgelopen jaar beter gemoeten?
"De doortastendheid en het tempo van besluitvorming en analyse kan nog wat omhoog. Ik constateer dat de fusie behoorlijk goed en snel is gegaan, maar dat we nu in een fase zijn gekomen waarin we zaken gaan aanscherpen. Dat betekent concreet dat als er toezeggingen gedaan worden, we die ook nakomen. Dus als iemand belt: realistische termijnen afspreken voor terugkoppelingen en processen verscherpen zodat mensen niet tussen wal en schip vallen. Een voorbeeld? Ja, dat kan ik noemen. We zijn al driekwart jaar bezig met de vorming van één ondernemers- of promotiefonds voor heel Gooise Meren. Daar wordt in overleg met de betrokkenen in 2020 een knoop over doorgehakt. Ik snap dat als processen lang duren mensen hun geduld verliezen en boos worden. Ons nieuwe mantra wordt: het tempo erin houden. We mogen best zelfbewuster zijn. Drie jaar na de fusie is het gewoon gaan met die banaan."

Wat worden de speerpunten komend jaar?
"Drie speerpunten wil ik noemen: sociale woningbouw, het integraal huisvestingsplan voor scholen en de regionale energiestrategie. Drie pijlers waar we in 2020 flink mee aan de slag gaan. Er moet meer gebouwd worden voor mensen die beperkt te besteden hebben. Daar hebben we al een begin mee gemaakt. Het tweede punt is het integraal huisvestingsplan; de grote vraag is: waar laten we de scholieren tijdens de verbouwing? Vooral voor de grote middelbare scholen hebben we een grote plek nodig. Daar komt in 2020 een passend antwoord op. Het derde punt is de regionale energiestrategie; we gaan fors verduurzamen. De CO2-uitstoot dient in 2030 gehalveerd te zijn, daar moeten we nu al op voorsorteren. Het begint bij de wijken, we zullen met mensen in gesprek gaan. Mooi is dat er al veel vanuit de samenleving zelf wordt opgepakt. We hebben een tool ontwikkeld die inwoners gaat helpen om in hun situatie de beste keuze te maken hoe energie te besparen."

De woningnood is nog steeds hoog in Gooise Meren, wat kunnen we verwachten?
"We kunnen fors gaan bouwen en daar ben ik trots op. In Naarden-Vesting komt het stadskantoor nu tot wasdom. Bensdorp in Bussum wordt, met wat vertraging, komend jaar afgebouwd en dat was voor ons een heel belangrijk punt. In Muiden wordt De Krijgsman gebouwd en de Schoutenwerf kan van start. Naast alle woningen in het duurdere segment gaan we eindelijk ook sociaal bouwen. Bij station Naarden-Bussum, stadskantoor Muiden, Keverdijk Naarden, de Borgronden Naarden en klooster Mariënbug; er staan heel wat projecten op stapel."

Wat is er nodig om Gooise Meren en de regio vitaal te houden?
"We moeten zorgen dat de werkgelegenheid op peil blijft en dat het geen slaapregio wordt. Dat betekent: voldoende ruimte voor bedrijvigheid. Dat willen we ook deels realiseren op Crailo. Dan is er woningbouw - daar hebben we net al over gesproken - en tot slot mobiliteit. Je ziet dat het op de weg steeds drukker wordt. Het stukje snelweg tussen Naarden en Eemnes wordt steeds drukker, we moeten daar permanent aandacht voor blijven vragen. We zien ook dat Hilversum fors wil bijbouwen langs het spoor. Dat betekent dus voor Bussum dat er meer auto's op de weg van en naar Hilversum komen. Daar moeten we alert op zijn. Verder zijn we bezig met Rijkswaterstaat en de provincie om de P&R Muiden uit te breiden; de wens is hier een parkeergarage in lagen te maken. Hard nodig omdat er veel bijgebouwd wordt, in zowel Muiden als Weesp."

We kunnen in 2020 veel woningen bouwen en daar ben ik trots op

U bezoekt heel veel mensen in de gemeente, welk bezoek is u het meest bijgebleven?
"Dat zijn er meerdere. Het afgelopen jaar bezocht ik ouders waarvan hun zoon onder de trein was gekomen. Het viel mij op hoe dapper deze ouders daar één dag na het fatale ongeluk mee omgingen. Een ander verhaal is dat van brandweerjongen Max die al twee keer leukemie heeft gehad. Hij sprak daar heel goed over. Zijn moeder vertelde naderhand hoe zwaar het is geweest. Dat zijn gesprekken die je bijblijven. Ik had ook een ontmoeting met de Syrische vluchtelingengemeenschap. Inspirerend om te zien hoe die mensen vanuit zulke moeilijke omstandigheden hier weer de draad oppakken. Ik kwam aan de praat met een Syrische brandweerman tijdens de Vredeswandeling. Hij wordt nu ingezet voor de korpsen in Naarden en Bussum. Mooi om te zien hoe hij zich nuttig kan maken en wij met hem zo geholpen zijn."

Wie verdient er volgens u een pluim?
"Dat zijn de mensen die de evenementen organiseren en vrijwilligerswerk doen in Gooise Meren. Ik denk terug aan de sinterklaasintocht in Naarden waar 14.000 bezoekers op af kwamen, gigantisch. Of wat te denken van het zwemevenement Swim to Fight Cancer? Die organisatie stampt dat zo uit de grond en moet daarbij aan heel veel eisen voldoen; ik vind het briljant hoe ze dat doen. Maar wat te denken van de nieuwjaarsduik in Muiderberg? Dat is niet alleen voor het dorp, maar voor de hele gemeenschap leuk. Ik heb diep respect voor al deze vrijwilligers die onze gemeenschap dat extra beetje 'jus' geven."