De eerste ronde van prikken tegen meningokokkenziekte begint deze maand. LET OP: 1 arm met prik mag maar zichtbaar zijn!
De eerste ronde van prikken tegen meningokokkenziekte begint deze maand. LET OP: 1 arm met prik mag maar zichtbaar zijn! Foto: Sander Heezen

Van 25 tot 29 maart

Haal die prik tegen meningokokkenziekte

REGIO Jeugd en Gezin heeft in samenwerking met het RIVM zo’n 8.000 jongeren uit de regio Gooi en Vechtstreek uitgenodigd voor de vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY. De jongeren kunnen deze gratis prik halen in de week van maandag 25 tot en met vrijdag 29 maart in sportcentrum De Zandzee in Bussum

Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2001 en 2002, of in de periode tussen 1-1-2004 en 1-5-2004. Jongeren geboren in 2003 en 2005 ontvangen een uitnodiging voor de tweede ronde die eind mei/begin juni plaatsvindt. Dan zullen nog eens 6.000 jongeren gevaccineerd worden.

Waarom deze jongeren?

De keuze om jongeren tussen de 14 en 18 jaar gratis te vaccineren is landelijk bepaald. Jongeren zijn namelijk vaker drager van de bacterie en hebben onderling ook vaak nauw contact. Mede daardoor hebben zij meer kans om de ziekte te krijgen en om de bacterie te verspreiden. Door deze doelgroep te vaccineren verwacht men dat de ziekte ook op andere leeftijden minder zal voorkomen. Niet alleen de jongeren worden zo beschermd, maar ook de gehele bevolking.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan onder andere leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Van de meningokokkenbacterie bestaan meerdere typen. De vaccinatie beschermt tegen type A, C, W en Y. Eén prik is voldoende om ten minste vijf jaar beschermd te zijn. Je kunt hierover meer lezen op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl.

Welke vaccinaties zijn er?

Jeugd en Gezin voert in regio Gooi en Vechtstreek het landelijke rijksvaccinatieprogramma uit. Kinderen die nog niet (volledig) volgens dit programma zijn ingeënt, mogen tot hun 18e verjaardag gratis starten met de vaccinaties. Er wordt dan een inhaalschema op maat gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld voor meisjes die de HPV-vaccinatie nog niet hebben gehad. Neem hiervoor contact op met Jeugd en Gezin via 035-6926350 (8.00-16.30 uur) of kijk op www.jggv.nl.