Riek (96) met wijkverpleegkundige Manuela.
Riek (96) met wijkverpleegkundige Manuela. Foto: Studio Kastermans

'Als zij er niet was geweest'

Wijkverpleegkundige redde leven Riek

REGIO Van betekenis zijn voor anderen. Voor veel verpleegkundigen is dat een van de mooiste aspecten van de zorg. Zo ook voor Manuela Buursink, verpleegkundige in de wijk bij HilverZorg. Als zij niet daadkrachtig had opgetreden dan was de Hilversumse Riek Sluis van Goyen (96) er nu misschien niet meer geweest.

Het is het eerste dat Riek vertelt over haar band met Manuela. Over de avond waarop Manuela geen moment twijfelde, Rieks bloeddruk opnam, het ziekenhuis belde en haar leven redde. Riek: "De doktersassistente was die middag nog geweest, ze dacht dat haar bloeddrukmeter kapot was. Die avond had ik een bloeddruk van 240, het was kantje boord."

Zelfstandig wonen

Riek vertrouwt op Manuela. "Als ik niet lekker ben, belt ze de dokter, ze regelt mijn medicijnen en ik kan met alles wat me dwarszit bij haar terecht. Niemand gelooft dat ik 96 ben. Dat heeft ook nadelen. Mensen zien niet wat er zich achter de deur afspeelt. Mijn koppie is nog goed, maar ik zie praktisch niets meer, ik hoor slecht en mijn stem en benen zijn niet goed. Dankzij de wijkverpleging kan ik zelfstandig wonen."

Mooiste werk

Manuela vindt wijkverpleging het mooiste werk dat er is. "Mensen zeggen vaak: je kunt wel zien dat je het met heel veel liefde doet. En dat is ook zo, ik vind het heerlijk. Het mooiste vind ik dat je bij de mensen thuis komt en niet werkt in een oppervlakkig en kil bedrijf. Ook voor de cliënten is een fijne sfeer belangrijk." Riek: "Mijn kinderen komen nog wel elke zaterdag, maar als je 96 bent dan zijn veel mensen weggevallen. Vaste wijkverplegers is fijn, want je krijgt echt een band met elkaar. Door Manuela voel ik mij minder alleen."

[kader]

Wil jij ook wat betekenen voor een ander?

HilverZorg zoekt nieuwe collega’s!

Kijk voor een overzicht van al onze vacatures op www.werkenbijhilverzorg.nl.