Samen tegen biomassa- centrale

MUIDEN De colleges van B en W van Diemen, Weesp en Gooise Meren delen zorgen over de plannen van Nuon om achter de Maxis een biomassacentrale neer te zetten.

De drie verantwoordelijk wethouders hebben daarom afgesproken om samen op te trekken. Weesp en Gooise Meren willen deelnemen aan een convenant waartoe Diemen het initiatief nam, voor het geval de biomassacentrale er inderdaad komt. Barbara Boudewijnse: "Onze inwoners krijgen te maken met de effecten van deze centrale. De zorg voor de gezondheid van onze inwoners weegt zwaar. Het is onverstandig om goedkeuring te geven aan een centrale zonder garanties over fijnstof en de verkeersbelasting door de aanvoer van pellets." Samen zullen ze alle aspecten streng onder de loep nemen.


Studenten TU Delft buigen zich over Bastion Oranje

NAARDEN Wat voor potentie zit er in Bastion Oranje? Studenten bouwkunde van de TU Delft namen deze case afgelopen weekend onder de loep tijdens hun jaarlijkse Design Contest.

De knappe koppen kregen 24 uur de tijd om aan de slag te gaan met een mooi ontwerp. Locatie van handeling was de inspirerende Tinfabriek in Naarden. Daar stonden ook de mannen van Alex Hagen van Goois Bouwbedrijf klaar om te helpen bij eventuele vragen.
Jeroen van der Werf, bouwkundig adviseur van Stichting Monumenten Bezit, verzorgde een uitleg over Bastion Oranje en ze kregen een lezing van Vocus Architecten. De jongeren namen hun taken serieus en bouwde mooie maquettes. De plannen liepen erg uiteen: van een locatie voor een spa, een lasergame-arena en een zwembad tot hotelkamers en een verbinding naar de andere kant van het water. De ontwerpen waren fictief.
"De samenwerking is heel goed bevallen", zegt Hagen die sponsor en organisator was van de wedstrijd. "Bouwers en universitair geschoolde mensen hebben elkaar ook nodig. Zeker als het gaat om duurzaamheid. Wij willen daarom intensiever samenwerken."
SMB heeft overigens de wens om in de toekomst kantoren, opslag, ateliers en werkruimtes in het Bastion te realiseren.