Ed Boshuijzen krijg uit handen van Han ter Heegde het Naardens Compliment.
Ed Boshuijzen krijg uit handen van Han ter Heegde het Naardens Compliment. Foto: Bob Awick

Compliment voor Ed Boshuijzen

NAARDEN Het Naardens Compliment werd door burgemeester Han ter Heegde uitgereikt aan Ed Boshuijzen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Gooise Meren.

Ed Boshuijzen ontving de vrijwilligersprijs voor zijn jarenlange inzet van de rondleidingen in de Vesting. De 77-jarige Ed is al vele jaren de grote man achter de stadswandelingen die langs de mooiste plekjes in en om de Vesting van Naarden gaan. Sinds 1999 coördineert Ed deze rondleidingen die de Vereniging Vestingstad Naarden aanbiedt in het historische centrum.
Wekelijks zijn zo'n 25 gidsen in touw om de rondleidingen te geven voor uiteenlopende soorten bezoekers. En dat is van inwoners uit de eigen regio, schoolklassen, historici tot toeristen uit binnen- en buitenland om ze op deze manier deelgenoot te maken van het verhaal over een van de best bewaarde vestingsteden in Europa.
Dertig jaar geleden begon Ed zelf met het geven van rondleidingen. Zijn vader was begonnen met de professionele rondleidingen en Ed bouwde voort op deze rondleidingen en heeft zo het vak geleerd. Wel voegde hij er een nieuw element aan toe: het beklimmen van de toren van de Grote Kerk. Ook heeft Ed de gidsen opgeleid, de begeleiding gedaan en de planning van de stadswandeling geregeld. Ed is nu gestopt met de begeleiding van de vrijwillige gidsen en de rondleidingen. Maar Ed blijft natuurlijk wel wandelen in de Vesting van Naarden.