Ministerie belt met vogelhospitaal

NAARDEN De medewerkers van het nog altijd gesloten Vogelhospitaal Naarden hebben afgelopen zaterdag bericht gehad van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om te komen tot een oplossing voor alle problemen binnen het asiel aan de Burgemeester Jur Visscherlaan.

"Daar zijn we heel blij mee", reageert Erik Bruinning, al voegt hij daaraan toe dat het vooral gaat om een oplossing voor de langere termijn. Want als het gaat om de korte termijn is het nog altijd kommer en kwel. Sinds vorige week is er feitelijk niets veranderd. Doordat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) beslag heeft gelegd op de medicatie, kan het Vogelhospitaal niet meer de verplichte zorg bieden. Ook mogen medewerkers onder meer niet spalken, hechten of wonden verzorgen.
Daar kwam vorige week woensdag van diezelfde NVWA een zogenaamde last onder bestuursdwang overheen waarin de overtredingen nogmaals werden bevestigd en de eis aan het bestuur dat binnen twee dagen alle in de opvang aanwezige dieren moesten worden onderzocht door een dierenarts. "Ieder weldenkend mens weet dat dit niet te doen is", vertelt Bruinning. Desondanks heeft een dierenarts de meest acute gevallen bekeken en zijn dieren die vervroegd uitgezet konden worden uitgezet. In het asiel zijn nu hooguit nog zo'n dertig dieren. Bruinning: "Het is onwerkelijk stil."

3