De werkzaamheden zijn halverwege.
De werkzaamheden zijn halverwege. Foto: Grote Kerk Naarden

Werk Grote Kerk 'van een leien dakje'

NAARDEN Een mooi 'kerstcadeau' voor de Grote Kerk Naarden. Bij de verdeling van vijf miljoen euro subsidie van de provincie Noord-Holland over 38 rijksmonumenten kreeg de kerk voor de restauratie van het leiendak een bijdrage van maar liefst 479.875 euro.

Dankzij de bijdrage van de provincie is deze grootschalige restauratie financieel gedekt. Vanaf november 2018 wordt het dak van de monumentale Grote Kerk Naarden leitje voor leitje vernieuwd. Zo rond september volgend jaar is het werk voltooid, meldt directeur Ellen Snoep. "We zijn precies op de helft. Het verloopt allemaal volgens schema. Wij zeggen zelf 'van een leien dakje'."
De totale klus op het rijksmonument kost bij elkaar ruim 2,6 miljoen euro. Daarvan had de Stichting Grote Kerk Naarden al 1,8 miljoen euro binnen dankzij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Verder hebben de Vrienden van de Grote Kerk geld verzameld en heeft de kerk zelf een bedrag neergelegd.

Met het bedrag van de provincie is al het benodigde geld binnen. Spannend was het wel, er waren immers 53 aanvragen. "Maar toen we werden uitgenodigd door de provincie wisten we wel dat we een bedrag zouden krijgen", weet Snoep. "We wisten nog niet hoeveel, maar dit ws het bedrag dat we hadden aangevraagd. Wij zijn enorm blij en dankbaar."
De directeur beseft dat 2,6 miljoen euro veel geld lijkt, maar het is nu eenmaal een omvangrijke klus. De leitjes komen uit een steengroeve in de Eiffel en worden door gespecialiseerde vakmensen, onder begeleiding van een monumentenarchitect, geselecteerd, gekeurd en zorgvuldig één voor één op het dak getimmerd. Bovendien is het al een heel karwei om bij het dak te komen. Het opbouwen van een steiger kost al zes weken. De restauratie kan vanaf eind april 2020 ook van dichtbij worden gevolgd dankzij een publiekssteiger.