Floris speelt bij AZ zijn broertje Bommel bij FC Utrecht.
Floris speelt bij AZ zijn broertje Bommel bij FC Utrecht. Foto: Lawrence Quaedvlieg

Broertjes Quaedvlieg: 'Topsport betekent veel investeren'

Duizenden jeugdvoetballers dromen van een carrière bij een profclub. Uiteindelijk is dat maar voor een klein aantal weggelegd.

MUIDEN De 16-jarige Floris en zijn 12 jaar oude broertje Bommel Quaedvlieg uit Muiden zijn twee ambitieuze voetballers. Beiden zijn - naast mooie momenten - al geconfronteerd met hindernissen en tegenslagen. Hoe houden zij zich staande?

Ze zijn op jonge leeftijd al gehard door de topsportcultuur. Floris speelt nu bij AZ onder 17 en Bommel bij FC Utrecht onder 13. Topsport bedrijven, ook op jonge leeftijd, betekent veel investeren in tijd. Van maandag tot en met zaterdag zijn de dagen van beide jongens gevuld met studie, trainen en wedstrijden. Daarom vindt het gesprek op een zonnige zondagmorgen in het Muizenfort plaats.
Floris begon in Muiden met voetballen en daarna bij FC Weesp. Vervolgens werd hij op zijn negende jaar gevraagd voor een stage bij Ajax. “Ik heb zeven jaar bij Ajax gespeeld”, opent Floris. “In het team onder 16 kwam er bij mij niet uit wat er inzat. En ik moest vertrekken. Dat was een teleurstelling. Vooral het laatste jaar in Amsterdam was geen goede tijd, ik zat niet goed in mijn vel. Ik kon naar een satellietclub, maar dat wilde ik niet.” Bommel begon ook in Muiden en is op 8 -jarige leeftijd via de talentendagen bij Ajax terechtgekomen. Bommel: “Na drie jaar moest ik weg. Toen ik met de voetbalschool een toernooi in Heerenveen speelde, viel ik op bij een jeugdtrainer van FC Utrecht. Daar voetbal ik nu voor het tweede seizoen.” Beiden vinden dat de basisopleiding bij Ajax goed was en dat ze daar nu profijt van hebben. Het vervolg voor Bommel was Utrecht. Voor Floris was dat na de exit bij Ajax lastiger.
David Endt, mentor op technisch en mentaal aspect, speelt sinds kort een rol in het leven van de jongens. Endt was tot 2013 teammanager bij Ajax en is nu verbonden aan het bureau In2-sports in Amsterdam. De jongens zijn op een niveau zijn gekomen dat je professionals nodig hebt om verder te komen. David Endt over Floris: “AZ heeft een uitstekende jeugdopleiding - kwalitatief op hoog niveau - dat niet onderdoet voor Ajax. Ik denk dat Floris zich daar verder goed kan ontwikkelen.” Floris: “Ik heb het nu goed naar mijn zin bij AZ. Ik speel met prima jongens en de sfeer is een stuk aangenamer dan bij Ajax.” Topsport is hard. Floris: "De concurrentie is soms meedogenloos. Op deze leeftijd is het al een harde wereld waarin iedereen voor zijn eigen belang vecht. Voor jouw plek staan er anderen klaar. Bij Ajax had ik soms het idee dat anderen je hoofd wilden afhakken." Bommel: “Bij ons in onder 13 ook al een beetje. In de kleedkamer gaat het nog wel met een grap, maar je moet op je hoede zijn en van je afbijten."
Het is niet alleen voetballen wat de klok slaat. Floris: “Ik zit op de AZ-school en volg de algemene sportopleiding. Ik ga iedere dag op de fiets naar Weesp, met de trein naar Amsterdam-Sloterdijk en met de bus naar het trainingscomplex in Wijdewormer. Tot 13.30 op school, daarna trainen en om 18.00 ben ik weer in Muiden. Dan op zaterdag een wedstrijd en zondag om uit te rusten." Bommel zit in de topsportklas van de mavo in Utrecht. “Iedere dag sta ik om zes uur op. Dan word ik naar station Bijlmer gebracht. Daar staat het busje van FC Utrecht, die ons naar school brengt. Tot 14.00 uur les en daarna naar de training tot 17.00 uur. Om 17.30 vertrekt het busje naar de Bijlmer en dan ben ik om 19.00 uur weer thuis. En ook op zaterdag een wedstrijd.” De ambitie van de broers is gelijkluidend: “Eerst in het eerste elftal van een Nederlandse profclub. Onze grootste droom is Barcelona of Bayern München.”