Aanhoudend (zeer) zacht en wisselvallig

Er worden deze week opmerkelijk hoge wintertemperaturen gemeten, al is het niet uitzonderlijk. De stroming is tot het einde van de week zuid tot zuidwestelijk met aanvoer van zeer zachte lucht. Na enkele vrijwel droge dagen schuift vrijdag en in het weekeinde een nieuwe oceaandepressie naar het Noordzeegebied. De neerslagkans neemt dan weer toe.

Donderdag en vrijdag

Donderdag schijnt soms de zon. In de loop van de dag komt er meer bewolking. In de avond kan het wat gaan regenen. Bij een zwakke tot matige zuidenwind is het met een maximum van circa 13°C zeer zacht. Voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht met nu en dan regen. Met 11 à 12°C is het dan ook nog erg zacht. Er staat een matige wind tussen zuid en zuidoost.

Het weekeinde

Er is in het algemeen veel bewolking. Af en toe komt de zon kortdurend tevoorschijn. In de loop van zaterdag valt er nu en dan regen. Voor zondag worden perioden met regen verwacht. De temperatuur ligt met een maximum van 8 à 9°C iets lager, maar ook dat is nog vrij zacht voor half december. De wind ruimt van zuid naar zuidwest en neemt iets in kracht toe.

Weetje

Het langjarig gemiddelde voor half december bedraagt 5.9°C. De hoogste temperatuur in december gemeten bedraagt 15.3°C op 17 december 2015 en op 24 december 1977 bij een stevige zuid tot zuidwestenwind. Zachte lucht uit de mediterrane regio wordt dan met die sterke wind snel naar het noorden getransporteerd en heeft nauwelijks tijd om af te koelen.