Aanhoudend onbestendig, veel wind

De westelijke stroming draait op volle toeren waardoor Atlantische depressies ongehinderd het Noordzeegebied kunnen bereiken. Dit veroorzaakt onbestendig weer. Zo wordt vrijdag de komst verwacht van een ongewoon diepe depressie met een luchtdruk van minder dan 970 hPa. Het record staat op 968.3 hPa op 20 december 1925. Dit kan tot stormachtig weer leiden.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het half- tot zwaarbewolkt met een mengelmoes van enkele buien en nu en dan zon. In de avond gaat het regenen. Het wordt 6°C, wat gelijk is aan het langjarig gemiddelde voor half december. Vrijdag volgen er perioden met regen. De wind tussen zuidwest en west wakkert vrijdag aan tot krachtig of hard. De maximumtemperatuur komt uit op 5 à 6°C.

Het weekeinde

Zaterdag zwelt de westenwind aan tot mogelijk stormachtig met kans op zware windstoten. Aan zee is er kans op storm. De buienkans is groot. Zondag is er vrij veel bewolking met eerst regen, gevolgd door enkele opklaringen. De wind krimpt naar zuidwest, neemt iets in kracht af, maar blijft stevig doorstaan. Het wordt in het weekeinde iets zachter, circa 8°C.

Weetje

Sinds 2011 verloopt december zachter dan gemiddeld (3.7°C). December 2015 was recordzacht met 9.6°C. Toch kan het in een zachte december ook verrassend winters zijn voor korte duur. Zoals op 10 en 11 december 2017 met een dik pak sneeuw. De laatste volslagen ijzige en sneeuwrijke december hadden we in 2010 met een gemiddelde temperatuur van -1.1°C.