Roy van Leijen was één van de aed-initiatiefnemers in Bussum.
Roy van Leijen was één van de aed-initiatiefnemers in Bussum. Foto: Bob Awick

Gooise Meren krijgt dekkend aed-netwerk

GOOISE MEREN Er komt een dekkend aed-netwerk in Gooise Meren. De gemeenteraad zal woensdagavond groen licht geven voor een plan van aanpak om dit te realiseren.

Het besluit kost de gemeente komend jaar eenmalig 15.170 euro (campagnekosten plus kosten voor de buitenkasten van reeds bestaande aed's). Voor de jaren erna is structureel zo'n 10.000 euro beschikbaar, onder meer voor de campagnekosten plus eventuele risico's op diefstal.
Een aed (automatische externe defibrillator of hartstarter) is een draagbaar toestel dat gebruikt wordt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Steeds meer gemeenten, ook Gooise Meren, beseffen het belang van een dekkend aed-netwerk en nemen maatregelen. Al begin dit jaar kwam de gehele gemeenteraad met een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders met een plan te komen hiervoor. Daarbij was het de bedoeling dat er voldoende hulpverleners zijn om het netwerk overeind te houden.
Dat plan van aanpak is er nu, stelt het college. De gemeente kiest voor een gefaseerde aanpak voor de uitbreiding van het netwerk en heeft daarbij een faciliterende rol. Daarbij wordt ingezet op een samenwerking met het Rode Kruis en het werven van burgerhulpverleners en zorgen voor informatieverspreiding over aed-(opfris)cursussen.
Dat is van belang omdat het plaatsen van zo veel aed's pas zin heeft bij genoeg burgerhulpverleners. Bovendien moeten deze mensen ieder jaar een opfriscursus krijgen om geregistreerd te blijven. Overigens zijn deze mensen altijd op vrijwillige basis actief.
Daarnaast komt er een samenwerking met HartslagNu (de Hartstichting, de regionale ambulancevoorzieningen en Stan). Deze stichting krijgt een subsidie en daarvoor krijgt de gemeente toegang tot informatie over alle aed's en burgerhulpverleners in Gooise Meren. Belangrijke data daarin zijn bijvoorbeeld het aantal reanimatiegroepen, reactietijd per gebied en risicovolle locaties.
De komende tijd bepalen de gemeente en het Rode Kruis hoe zij belangstellenden voor de aed-(opfris)reanimatiecursussen zullen benaderen.
Bussumer van het Jaar in 2018, een jaarlijkse verkiezing van deze krant, Roy van Leijen nam destijds het initiatief voor de aanschaf van een AED voor hun eigen straat en riep op deze uit te breiden. Hij is blij nu de gemeente met een plan van aanpak is gekomen. "Dit is superbelangrijk en levensreddend. Hoe groter de dekking, hoe sneller je kunt helpen."