De pakken zijn al binnen.
De pakken zijn al binnen. Foto: Yvette de Vries

Santa Run: twee goede doelen

BUSSUM Met een Santa Run op 14 december wil Rotary Naarden-Bussum zo veel mogelijk geld ophalen voor de Nierstichting en voor Keep the Heartbeat Gooi-ing, een project van de lokale Rotary om zo veel mogelijk middelbare schooljeugd in het Gooi te leren reanimeren.

De Rotary Santa Run is een funrun waarbij deelnemers verkleed als kerstman gaan lopen voor het goede doel. Het startschot wordt 14 december om 15.00 uur gegeven op het Wilhelminaplantsoen. Na een gezamenlijke warming-up wordt er een route gelopen van ongeveer drie kilometer door het dorp.

"Het is geen hardloopwedstrijd. Of je nu wilt wandelen, rennen of met een rollator loopt, iedereen kan meedoen", aldus Effie van Ginneken van de Rotary. Ze benadrukt vooral de fun en het goede doel waarvoor je het doet. Zelf deed ze vorig jaar mee met de Santa Run in Hilversum en ze was verrast door de leuke respons op straat. "We willen dat zo veel mogelijk mensen meedoen, zodat er een rode golf door het centrum gaat." De organisatie zorgt overigens voor de outfit. Iedereen krijgt na aanmelding een kerstmannenpak en voor meisjes is er zelfs een kerstjurkje.

Reanimatieproject

Rotary-lid Jo Gorgels is de drijvende kracht achter het reanimatieproject; hij raakte geïnspireerd door het initiatief van Rotary Maastricht. De oud-voorzitter van de patiëntenraad van Tergooi heeft een droom: dat iedereen leert reanimeren. Gorgels: "Er hangen al op heel veel plekken (buurt)aed's maar mensen moeten ook leren hoe ze een aed moeten gebruiken." En als je begint bij de jeugd dan kan over een tijdje iedereen reanimeren, zo stelt Gorgels. De Rotary wil met de Santa Run een bedrag ophalen dat voldoende is om deze reanimatielessen duurzaam te integreren in het lespakket van middelbare scholen.

Met het startkapitaal wordt de eerste reeks opleidingen van leerkrachten tot gecertificeerd reanimatie-instructeur betaald. Het streven is om een aantal leerkrachten per school zo'n opleiding te laten doen. De Rotary werkt hiervoor samen met Fuego, die op haar beurt weer samenwerkt met de Hartstichting. De eerste school heeft zich inmiddels al aangemeld. Op 17 december worden de eerste lessen gegeven op het Wellantcollege in Naarden. Dat is tegelijkertijd de kick-off van het project, waarbij er behalve lessen reanimeren ook slagworkshops worden gegeven. Na afloop wordt gezamenlijk het ritme van de hartslag getrommeld.

Nierstichting

Het bedrag dat gedoneerd wordt aan de Nierstichting komt ten goede aan de ontwikkeling van de draagbare kunstnier, een project waar de Nierstichting al jaren hard aan werkt. Na de start in 2008 werd in 2018 het eerste 3D-model van de draagbare kunstnier door de Nierstichting gepresenteerd.

De Rotary Naarden Bussum heeft met deze eerste editie van de Santa Run in Bussum bewust voor twee lokale projecten gekozen en de opbrengst wordt gedeeld. Aanmelden kan via naarden-bussum.rotarysantarun.nl en wie niet wil meelopen kan ook een donatie doen.