'Ondernemers gaan niet in hun eentje de citymarketing betalen'

vervolg van de voorpagina

Boonacker en haar achterban maken zich wel zorgen over de verdeling van de reclamebelasting die de ondernemers betalen. "Het is ons niet duidelijk hoe het zit met het geld van de ondernemers (reclamebelasting) dat nu in de promotiepot zit en hoeveel invloed ze hebben op de uitgaven in de toekomst. Nu is dat op een bepaalde manier geregeld, waarbij het overigens niet zo is dat ProBussum die pot met geld beheert."
Daarnaast vindt Boonacker dat een en ander wel anders geregeld moet worden in de toekomst. Zo zouden er volgens haar ook andere partijen financieel moeten bijdragen aan de promotie van Gooise Meren. "De ondernemers gaan niet in hun eentje de citymarketing van Gooise Meren betalen." Als het blijft zoals het nu is - een potje van de ondernemers, voor de ondernemers - is er volgens haar onvoldoende slagkracht.
Per jaar wordt er ongeveer 180.000 euro aan reclamegelden opgehaald. Van dit bedrag komt 35% direct terug bij de ondernemers zelf, bijvoorbeeld voor de organisatie van kleine evenementen. Een ander deel is voor bijvoorbeeld de kerstverlichting, bloembakken, Koningsdag en Sinterklaas. "Algemene zaken die niet direct resulteren in meer bezoekers in het centrum", stelt de voorzitter. En dat is wel wat haar achterban belangrijk vindt.
Een gemeentebrede samenwerking is volgens Boonacker belangrijk en daarin zit de ondernemersvereniging op één lijn met de gemeente. ProBussum is niet overtuigd van die meerwaarde: "Vanuit ProBussum geloven we meer in een lokale aanpak per kern dan in een gemeentebrede organisatie.”

Het officiële moment waarop ze stoppen is naar verwachting medio 2020. Van der Ree: “We laten het niet uit onze handen vallen, maar de gemeente heeft aangegeven dat ze verwacht dat de nieuwe organisatie in het eerste kwartaal van 2020 qua personele bezetting wel rond is.” ProBussum bestaat uit een club van voornamelijk vrijwilligers. Er zijn twee betaalde krachten: evenementencoördinator Ellen Hazenberg en dorpsmanager Ellen van Vossen.