Voorheen was hier een perron, nu komt aan deze kant ook een entree.
Voorheen was hier een perron, nu komt aan deze kant ook een entree. Foto: Bob Awick

Station moet plek worden om te verblijven, niet om snel weg te hollen

Hoe moet het stationsgebied er in de toekomst uitzien? Wat is belangrijk? Afgelopen donderdag werden de eerste dromen geschetst. Ruim 150 mensen waren aanwezig.

BUSSUM Het werd een drukke avond afgelopen donderdag op het gemeentehuis toen inwoners hun zegje mochten doen over de plannen voor het station. Het werd een interactieve avond waarbij het ophalen van ideeën centraal stond. Wethouder Jorrit Eijbersen was aangenaam verrast met de grote betrokkenheid.

De gemeente wil het vrijgekomen terrein rondom station Naarden-Bussum opnieuw inrichten. Voor de westkant (richting Het Spiegel en de Action) ligt al een plan, inclusief het stallen van fietsen, parkeren voor auto's en de aanleg van een nieuwe weg. Bewoners van de aangrenzende Parallelweg zijn op de avond aanwezig. "We zijn het voor 90 procent eens met wat er komt, behalve de kiss-and-ridestrook, die willen we absoluut niet bij ons huis hebben. Daar is gelukkig het laatste woord nog niet over gezegd." Tijd om aan de slag te gaan met nieuwe plannen voor de voor- en zijkant (huidige fietsenstalling) van het station. Wonen, werken, verblijven, recreëren: wat is nodig voor de levendigheid? De wethouder wil over zes maanden weten waar het heen gaat. Het historische stationsgebouw wordt gezien als grote meerwaarde, een plek met potentie. Hoe kan de stationsomgeving een upgrade krijgen? Een scenario dat op de avond wordt geschetst: zie je al voor je dat je heerlijk naar het station gaat om bijvoorbeeld wat te winkelen, een terrasje te pakken of boodschappen te doen? Dat lijkt op dit moment allemaal nog heel veel weg. Reizigers lijken juist het tegenovergestelde te doen: ze rennen zo snel mogelijk het station in en uit. Hoe sneller ze weg zijn op dat kille plein met de bussen, hoe beter. Maar hoe moet het dan wel? "Een stuk uitnodigender dan nu", zegt dorpsmanager Ellen van Vossen die een inspiratiesessie leidt. "We willen een plek waar je echt wilt verblijven."
"Ik pleit voor villabebouwing, dat past in de omgeving", meent ontwikkelaar Jasper Heijen. "Het is belangrijk om daar dan een flexibele woon- en of werkbestemming op te zetten. Daarmee voorkom je problemen wanneer er bijvoorbeeld een crisis uitbreekt." Er wordt verder gesproken over vergroening en over hoe een inspirerende omgeving bedrijven én bedrijvigheid zal aantrekken."Als het fotofestival wordt gehouden in Naarden dan zou je daarvan toch al wat moois moeten zien op het station? Laten we die verbinding maken met het centrum en met activiteiten in de gemeente", wordt geopperd. Maar ook het plaatsen van een stationspiano, dansuitvoeringen in de hal of tiny houses met daarin kerstkramen of winkels worden als ideeën opgeworpen. Maar of er ook ontmoetingsplekken moeten komen met winkels en horeca? "Nee", klinkt het bij een van de groepjes. "Die hebben we al in het centrum." Het zal voor de gemeente een uitdagende puzzel worden om iets concreets te distilleren uit alle ideeën.

Inwoners bespreken onder toeziend oog van de wethouder ideeën.
Stationsplein nodigt niet uit om er te blijven.
Impressie van reuring rondom station.