Kees Dikken: 'Een boot perfect afstellen maakt zo veel verschil.'
Kees Dikken: 'Een boot perfect afstellen maakt zo veel verschil.' Foto: Bob Awick

100 jaar en toch nog altijd onmisbaar

NAARDEN Hij is nog dagelijks op de vereniging te vinden om roeiboten af te stellen naar de wensen van de leden, en wordt beschouwd als onmisbaar: stelmeester Kees Dikken van Roeivereniging Naarden. Dinsdag vierde deze actieve en vriendelijke Naarder zijn honderdste verjaardag.

Een paar dagen daarvoor is er het gesprek met deze krant. Zijn dochter Everdien, stelmeester in Amersfoort, is ook bij dat gesprek aanwezig. Dikken kijkt wel uit naar zijn feestje op 3 december. Hij weet bovendien al dat de burgemeester én - niet onbelangrijk - de voorzitter van de Nederlandse Roeibond (en oud-lid van Naarden) Rutger Arisz langskomt.
Van de bootsheren binnen de vereniging is Dikken, vertelt vicevoorzitter David Gribnau, wel de meest constant aanwezige. "Hij is de oudste stelmeester van Nederland", meldt hij. "Hij is nog iedere dag op de roeivereniging om roeiboten af te stellen naar de wensen van de leden. Dat is een heel precies klusje en een vak apart. Je begrijpt dat wij heel blij zijn met Kees zijn inzet."
Dikken belandde ooit in de roeiwereld omdat hij het roeien zelf prettig vond. In zijn jonge jaren, als 18-jarige, werd hij lid van Nereus, de studentenvereniging in Amsterdam. Destijds was er nog wel de twijfel of schermen hem niet beter lag - dat kon hij mede dankzij zijn lange armen heel goed - maar uiteindelijk viel toch de keuze op het lekker buitenzijn op het water.
Het bleek een goede keus. Dikken roeide zijn eerste wedstrijd in de vier op de Amsterdamse Bosbaan. "Het met z'n vieren tegelijk gaan, in dezelfde stijl", geeft de Naarder zijn liefde voor roeisport aan. "Je blijft jezelf verbeteren. Het is ook een stuk lichamelijke ontwikkeling. En in de studentenwereld was het zo dat als je ging roeien je geen alcohol mocht drinken."
Daarmee wordt duidelijk dat Dikken op redelijk hoog niveau roeide. Hij kwam zelfs nog voorbij in het Polygoonjournaal, waarin hij samen met drie anderen nipt de bekende Varsity met tien centimeter verschil verloor. En bij Nereus bleef hij ook na de oorlog lange tijd betrokken. Uiteindelijk - hij studeerde allang niet meer en woonde al met zijn gezin in Naarden - kwam hij in 1974 bij Roeivereniging Naarden. Zijn vijf kinderen roeiden daar op dat moment al.
Maar nu, 35 jaar later, is Dikken (jarenlang ook penningmeester) binnen de verenging wereldberoemd. Roeien doet hij niet meer. Op 88-jarige leeftijd, in 2007, raakte hij na een auto-ongeluk gewond aan zijn schouder, waardoor de eeuweling van nu de roeibeweging niet meer kan maken. Ook in de boot zelf ging het eens goed mis. In december 2002 schatte hij - Dikken zat als enige in de boot - een windvlaag niet goed in en kieperde om. Hij had daarbij de mazzel dat er op dat moment - in die koude decembermaand - toch één iemand op de vereniging aanwezig was om hem op te vangen.
De eeuweling vertelt zijn verhaal en laat ondertussen zien wat het werk van stelmeester precies inhoudt. Het is inderdaad een precies werkje, waar nogal wat rekenwerk bij komt kijken. "Een boot perfect afstellen maakt zo veel verschil. Ik wil er voorlopig ook echt niet mee stoppen. En ja, als een van de boten die ik heb afgesteld wint, dan is dat ook mijn overwinning."





Als je ging roeien in de studentenwereld mocht je geen alcohol drinken