Said Almakroudi wil dat mensen zich veilig voelen in de wijk en er met plezier wonen.
Said Almakroudi wil dat mensen zich veilig voelen in de wijk en er met plezier wonen. Foto: Bob Awick

'Schiet op met nieuwbouw Keverdijk, want positieve opsteker is hard nodig'

Hart voor de wijk heeft Saïd Said Almakroudi zonder twijfel. Na het opstarten van het buurtplatform KTV twee jaar geleden, zien we de eerste veranderingen.

NAARDEN Alweer 22 jaar woont Saïd Almakroudi in de wijk Vierhoven in Naarden. Heerlijk vindt hij het er, want hij kent er iedereen. Hij groeide namelijk om de hoek op de Keverdijk op en kent Jan en alleman. Geen wonder dat de betrokken Saïd het voorzitterschap van het wijkplatform KTV (Keverdijk, Thijssepark, Vierhoven) op zich heeft genomen. Hij is een man met een missie.

Van oorsprong komt hij uit Marokko, maar hij voelt zich meer Nederlander. Of zou de term 'wereldburger' hem beter passen? Waarschijnlijk wel als je zijn verhaal hoort over de universele lessen die hij al van jongs af aan meekreeg van zijn vader.

Saïd: "Mijn vader Belckasum was een echte verbinder en hij liep voor op iedereen. Als eerste generatie kwam hij in Naarden wonen en wilde hij via de Marokkaanse en islamitische vereniging iedereen met elkaar in contact brengen. Heb je buren lief, meng je geloof en cultuur niet met elkaar en wees dankbaar voor wat je hebt. Dat zijn hele belangrijke lessen die ik van hem meegekregen heb. Hij was erg geliefd door iedereen en ik sta net als hem voor integratie."
Als Saïd over straat loopt dan kennen de mensen hem. Hij is makkelijk in het leggen van contacten en mag nu voorzichtig de eerste vruchten plukken van de initiatieven die onder zijn voorzitterschap tot stand zijn gekomen. Twee jaar is hij bezig en recent herkozen voor een termijn van nog eens drie jaar. "Het begon met opruimen en opbouwen. Ik kan zeggen dat we er nu goed voorstaan. Zo hebben we hele betrokken bestuursleden en diverse werkgroepen waarmee we hopen het verschil te kunnen maken voor de wijk."

Er zijn zoals gezegd verschillende werkgroepen ingesteld. Noodzakelijk, want volgens de voorzitter is er nog heel wat werk aan de winkel."Een positieve impuls voor de wijk is hard nodig. Het centrum van de Keverdijk ziet er verloederd uit, we wachten al zo lang op nieuwbouw. Mijn boodschap aan de politiek is dan ook: schiet op, want een positieve opsteker is hard nodig. Het duurt allemaal erg lang."

Overlast

De wijk is het afgelopen jaar negatief in het nieuws geweest omdat hangjongeren overlast geven. "Ze kunnen nergens heen en zoeken een plek om elkaar te ontmoeten. We zijn nu bezig met de gemeente om ze een plek te geven. Overigens ken ik ze en zijn ze heel vatbaar voor een gesprek. Je moet ze met liefde aanpakken."

"Een ander punt is dat we met oud en nieuw als enige wijk in heel Gooise Meren een vuurwerkverbod hebben rondom de winkels aan de Evert de Bruijnstraat. Ik vind dat persoonlijk voor de beeldvorming van de wijk niet goed. Ik weet zeker dat de relschoppers helemaal niet uit onze eigen wijk komen. Ik wil dat mensen weten dat het hier veilig is en dat het hier fijn wonen is."

Ik wil de negatieve stempel weghalen; het is hier veilig

En daarom maakt hij zich hard om dat positieve gevoel weer terug te krijgen. De eerste stappen zijn al gezet. Er is een nieuwe oversteek bij Stadzigt gekomen, het wegdek van de rijksweg is vervangen en er is een rotonde aangelegd om een veiliger toegang tot de Keverdijk te krijgen. Een eerste start wat Saïd betreft, want hij heeft nog een lange wensenlijst. "De straat Keverdijk moet veel veiliger, maar ook de Vaartweg en Meerstraat zijn doorgaande straten waar mensen veel te hard rijden. We willen dat er beter gehandhaafd wordt op parkeren. De borden die 'Woonerven' aangeven moeten veel beter," somt hij snel een aantal belangrijke punten op.

Wat is al gerealiseerd?

Wat al heeft gezorgd voor een mooi resultaat zijn de buurtkastjes in de wijk waar mensen eten in kunnen achterlaten. Het idee is dat mensen met een kleine beurs hier kunnen pakken wat ze nodig hebben. Om de wijk nog socialer te maken zijn er ook momenten waarbij buren samen kunnen eten zoals Samen Soepen of Tafelen in Tuindorp.
Een bloemenlint langs de burgemeester Jur. Visserlaan en hanging baskets zorgen al voor meer kleur in de wijk. Die zijn gerealiseerd dankzij het buurtplatform. Ook zijn ze druk met de bomenspiegel: stenen eruit, bloemen erin. "Mooie projecten, want meer kleur is hard nodig", zegt hij.

Opvallend vond Saïd de enorme belangstelling vanuit de wijk toen er een avond over duurzaamheid werd gehouden. "Erg leuk om te zien dat zoiets echt leeft in de wijk. En zoals je hoort, we zijn er nog lang niet. We gaan door met al dit soort activiteiten omdat we samen de positiviteit terug willen brengen in de wijk."

"Betrokkenheid is belangrijk. Ik wil dat iedereen uit de wijk weet dat ze bij ons terecht kunnen. De boodschap die ik wil overbrengen is dat KTV een mooie, veilige wijk is waar het gezellig is om te wonen."