Het Spiegel is groen met grote villa's.
Het Spiegel is groen met grote villa's. Archieffoto: Vranz van Maaren

'Voorkomen splitsen kavels in Het Spiegel'

BUSSUM Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Vrienden van het Spiegel en de Historische Kring Bussum hebben de handen ineengeslagen omdat ze zich zorgen maken over de toekomst van het aangezicht van de monumentale wijk Het Spiegel.

De gemeente heeft op initiatief van de VVD een motie aangenomen waarin staat dat de gemeente zich terughoudend zal opstellen als er inbreidingsinitiatieven zijn. Hiermee spreekt Gooise Meren zich uit tegen verdere verdichting. Raadslid Hugo Bellaart legt uit wat dat concreet betekent: "Door modernisering van de democratie is er meer ruimte voor bewonersinitiatieven. De gemeente denkt heel erg mee in mogelijkheden. Maar wanneer het gaat over bouwen in beschermd dorpsgezicht levert dat spanningen op. Ook de bestemmingplannen en adviezen van de welstandscommissie kunnen niet altijd voorkomen dat kavels anders ingedeeld worden. Vandaar dat wij nu hebben gezegd dat we ons op dit punt zeer terughoudend willen opstellen."
Erfgoedvereniging Heemschut drong al eerder aan op deze terughoudende houding. "Onder meer om het groene karakter van Het Spiegel te beschermen: daar worden plannen ontwikkeld om steeds verder dicht te bouwen ten koste van groen." De partijen verwijzen naar recente ontwikkelen bij de Emmalaan/Koningslaan waar een bewoner zijn achtertuin geschikt wil maken voor nieuwbouw.