De eerste schetsen van het complex met in de witte gedeeltes de nieuwbouw.
De eerste schetsen van het complex met in de witte gedeeltes de nieuwbouw. Afbeelding: Slokker vastgoed

'Woongebied in centrum Bussum', is de boodschap, 'met tuin als groene parel'

Mariënburg meer beleefbaar en zichtbaar maken en onderdeel laten worden van de structuur van het Bussumse centrum, is de wens van eigenaar Slokker Vastgoed.

Vervolg van de voorpagina

De ontwikkelingsvisie voor Mariënburg draagt bij aan de versterking van het centrum van Bussum, vindt het college van burgemeester en wethouders van Gooise Meren. "Er ontstaan groene verbindingen tussen verschillende delen van het centrum en er blijft ruimte voor kleinschalige evenementen op het terrein van het pensionaat."

Al geruime tijd heeft het voormalige klooster, dat rond 1880 is ontworpen door architect P.J.H. Cuypers, geen functie meer. De congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort hebben het circa 7.000 vierkante meter grote pand in 2013 definitief verlaten. Concrete plannen met het complex bleven echter uit. Wel nam Amaris Zorggroep het pensionaat voor vijf jaar in gebruik als verzorgingstehuis tijdens de verbouwing van de Florisberg-locatie in Muiderberg.
Maar nu is daar de zogenaamde ontwikkelingsvisie van Slokker Vastgoed uit Huizen, sinds 2018 eigenaar van het pand, met daarin dus onder meer de nieuwbouw. Daarin staat ook dat de verschillende recente lage aanbouwen gesloopt worden en aan beide zijden van het hoofdgebouw komt een nieuwe vleugel. "Deze nieuwe vleugels vormen een logisch vervolg op de uitbreidingen aan deze zijde van het complex in de afgelopen decennia", aldus Slokker. "Samen met het hoofdgebouw vormen de nieuwe vleugels van het complex een gedeeltelijk omsloten hof. Dit hof biedt aan de binnenzijde een nieuw en zeer aantrekkelijk verblijfsgebied dat als hoftuin specifiek kan worden ingericht voor de nieuwe bewoners. Aan de buitenzijde vormen de nieuwe vleugels een ‘voorzijde’ gericht op de omringende openbare ruimte."
De voormalige Fröbelschool die tot het complex behoort, behoudt zijn functie. Het pand is inmiddels langdurig verhuurd aan de Stichting SKBNM, die het pand al sedert 1984 in gebruik heeft. En behalve woningen komen er dus ook publieksfuncties of bedrijfsruimte. Het toevoegen van publieksgerichte functies in het gebied kan volgens Slokker bijdragen aan een meer levendig karakter. "Duidelijk moet zijn dat het een woongebied is in het centrum van Bussum. Daarmee komt er dus geen detailhandel of horeca, tenzij het horeca betreft als een theehuis of vergelijkbaar."
Dan is er nog de tuin. Die moet gaan fungeren als 'groene parel in het centrum van het dorp Bussum', aldus Slokker. "Het plan voor de tuin refereert qua opzet naar een Engelse common. Deze groene plekken in de stad zijn particulier eigendom, maar openbaar toegankelijk. ‘s Avonds worden ze afgesloten met een hek."
Dinsdag is om 20.00 uur een informatiebijeenkomst in het pensionaat. Aansluitend is er gelegenheid om zelf de presentatie van de ontwikkelingsvisie te bekijken.

De tuin van Mariënburg nu.