Begin dit jaar was er al een protestactie uit de buurt.
Begin dit jaar was er al een protestactie uit de buurt.

Vijf meter hoge uitbouw doorgezet

BUSSUM Ondanks een spoedzaak die door een aantal omwonenden is aangespannen bij de Raad van State zal de verbouwing van een pand aan de Meijerkamplaan 39 gewoon starten. De bewoonster meldde donderdag tijdens een spoedzitting bij de Raad dat de aannemer maandag begint met de bouw van een aanbouw, die slecht valt in de buurt. Langer wachten zou de kosten alleen maar hoger maken, zei haar advocate tegen de raadsvoorzitter.

door Adrie van der Wel

Dat is dan wel voor haar eigen risico, reageerde de raadsvoorzitter. Als de Raad uiteindelijk beslist dat het bouwplan niet kan doorgaan, zal er weer gesloopt moeten worden. Het uiteindelijke oordeel van de Raad zal over ongeveer een half jaar bekend worden. Maar vermoedelijk volgende week al zal de Raad beslissen over een tijdelijke bouwstop, waar enkele buurtbewoners om hebben gevraagd.

Het zal voor de Raad een afweging worden van de belangen van de eigenaresse van de woning en die van de buurtbewoners. Vooralsnog zal de pijn voor de buurt niet zitten in de sloop van de huidige garage naast de woning. “Dat geeft alleen maar meer ruimte”, constateerde de raadsvoorzitter nuchter. Maar binnen enkele maanden zal op de plek van de garage een meer dan vijf meter hoge aanbouw van twee lagen komen.

Volgens de advocaat van een van de omwonenden wordt dan een aanslag op het aangezicht van de buurt gepleegd. “De verbouwing heeft grote gevolgen voor de hele buurt”, stelde hij. “Bovendien wordt daarmee een precedent geschapen voor meer verbouwingen die het beeld van de buurt schaden.”

De advocaat klaagde bij de Raad over de slechte bescherming die de gemeente geeft aan het beeld van woningen op relatief smalle percelen. Voor de verbouwing is sterk afgeweken van wat het bestemmingsplan toelaat. Op zich mag van een bestemmingsplan worden afgeweken bij het vergunnen van een bouwplan, maar dat vereist wel een extra motivatie van het gemeentebestuur. Voor de Raad van State is het nu de vraag of die motivatie voldoende is.
De Raad zal ook nog oordelen over de aantasting van de privacy van omwonenden. Zij vrezen inkijk vanuit de aanbouw in hun woonkamers en tuin. Maar uit de bouwtekeningen blijkt dat dit wel mee zal vallen. In een stedelijke omgeving is het voor de Raad ook aanvaardbaar dat kort op bebouwing van buren kan worden gebouwd.

De verbouwing heeft grote gevolgen voor de hele buurt